Pieter en Francoise Geelen: moderne filantropen

22 november 2016
Nieuws | | Filantropen

Tien jaar geleden richtten Pieter en Francoise Geelen goede doelenstichting Turing Foundation op met een inleg van honderd miljoen euro, afkomstig uit het vermogen dat Geelen opbouwde als medeoprichter van TomTom. Sinds de start in 2006 keerde de Turing Foundation al meer dan dertig miljoen euro uit aan projecten op het gebied van onderwijs, kunst, natuurbescherming en leprabestrijding.
 
In 1991 richt Pieter Geelen (1964) samen met studievrienden Palmtop op. Het bedrijf maakt applicaties voor de eerste handheld apparaten. Deze markt ontwikkelt zich razendsnel en algauw worden er agenda's, spelletjes, boekhoudprogramma's én routeplanners gemaakt.
In 2001 wordt de naam veranderd in TomTom en gaat het bedrijf zich specialiseren in navigatiesystemen. De tijden van de ouderwetse wegenkaart zijn definitief voorbij en TomTom ziet hier een gat in de markt. Het bedrijf gaat relatief goedkope, mobiele navigatiesystemen maken. Het wordt, zoals bekend, een groot succes.
 
TomTom naar de beurs
Eind 2004 heeft TomTom er al 250.000 van verkocht. Een jaar later staat de teller op 1,7 miljoen. In mei 2005 gaat het bedrijf naar de beurs. Niet lang daarna besluiten oprichters Harold Goddijn, Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen om te 'cashen'. Ze verkopen een gedeelte van hun aandelen en verzilveren opties. Ze halen er meer dan honderd miljoen per persoon mee binnen.
 
Turing Foundation
Pieter Geelen behoudt een aandelenbelang van elf procent in TomTom: een waarde die door Quote op dit moment wordt geschat op ruim 200 miljoen euro. Het merendeel van de opbrengst uit de verkoop van de andere 89 procent aandelen krijgt een filantropische bestemming. Geelen besluit samen met zijn vrouw dat zij een slordige tachtig miljoen schenken aan goede doelen, maar niet door het geld weg te geven. Zoals veel ondernemers die invloed willen uitoefenen op de impact van hun maatschappelijke investeringen, richten zij een eigen stichting op: de Turing Foundation, vernoemd naar Alan Turing, een Brits wiskundig genie en een persoonlijke held van Geelen.
 
Driehonderd projecten
Bij de oprichting kiezen Pieter en Francoise Geelen als moderne filantropen vier bestedingsdoelen die hun na aan het hart liggen en hun persoonlijke voorkeur weerspiegelen: kunst, onder­wijs, natuur en lepra. Onderwijs en natuur richten zich op projecten in ontwikkelingslanden (hoofdzakelijk Afrika), kunst richt zich uitsluitend op Nederland. Met een bestedingshorizon van twintig jaar is er vier miljoen euro aan jaarlijks budget. Sinds de oprichting doneerde de stichting aan bijna 300 (meerjarige) projecten in totaal zo'n dertig miljoen euro.
 
De directie van de Turing Foundation wordt gevormd door Ellen Wilbrink (kunstzaken en leprabestrijding) en Minke van Rees (natuur en onderwijs), die wordt bijgestaan door twee projectmedewerkers: Chantal Vruggink en Florentine van Waesberghe-Six. In het bestuur hanteert Pieter Geelen zelf de voorzittershamer. Zijn collega bestuursleden zijn Jeroen Davidson en Alexander Ribbink.
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.