Kamerleden pleiten voor uitstel UBO-register

Kamerleden pleiten voor uitstel UBO-register
Kamerleden pleiten voor uitstel UBO-register
14 april 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Twee dagen na de deadline op 27 maart van het UBO-register heeft het Nederlandse vrijwilligerswerk een petitie aangeboden aan de Kamerleden Hilde Palland (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Hawre Rahimi (VVD) om onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen te stoppen. Kamerleden van CDA, SGP en VVD willen nog een keer bij minister Kaag pleiten voor uitstel voor inschrijving van het UBO-register om te voorkomen dat vrijwilligersorganisaties hun besturen kwijtraken, een boete krijgen met een geblokkeerde bankrekening komen te zitten.

Na invoering van de privacywetgeving AVG en de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen is het UBO-register voor veel vrijwilligers in besturen de druppel. Ondanks de belofte van minister Kaag te kijken hoe ze het met name kleinschalige liefdadigheidsinitiatieven makkelijker kan maken is er weinig vertrouwen. Nog lang niet alle goede doelen en vrijwilligersorganisaties hebben hun Ultimate Beneficial Owner (UBO). Het ministerie van Financiën schat dat nog geen 45% van de bedrijven en instellingen die zich moesten inschrijven in het nieuwe ubo-register dat op tijd gedaan, aldus het FD.

 

Witwassen aanpakken, maar besturen ontzien
Vrijwilligersorganisaties geven aan dat de invoering van het UBO-register bovenop pas ingevoerde complexe wetgeving als de Wet Bestuur en Toezicht Rechstpersonen (WBTR) en de privacywetgeving AVG komt en dat het niet zo is dat zonder deze nieuwe wetten besturen niet al keihard aan het werk waren om hun vrijwilligersorganisatie goed te organiseren.

De vrijwilligersorganisaties vragen de Rijksoverheid in hun petitie om te beseffen dat vrijwilligers hun vrijwilligerswerk te goeder trouw in hun vrije tijd doen, vaak naast betaalde baan of zorgtaak. Graag zien zij dat de Rijksoverheid waar mogelijk kleine organisaties (alsnog) uitzondert van wet- en regelgeving en hen zeker niet voor de kosten op te laten draaien. Graag zien zij dat het nieuw kabinet bij nieuwe wet- en regelgeving kijkt wat in redelijkheid verwacht kan worden van kleine vrijwilligersorganisaties.

De petitie 'stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen' heeft inmiddels 10.653 handtekeningen en blijft voorlopig online, omdat de petitievoerders niet verwachten dat er snel verbetering komt in de situatie en nieuwe wetgeving alweer onderweg is.