'Stay in space!' Anti-terugkeer petitie voor billionaire Bezos

'Stay there.' Anti-terugkeer petitie voor ruimtereiziger en multimiljonair Jeff Bezos.
'Stay there.' Anti-terugkeer petitie voor ruimtereiziger en multimiljonair Jeff Bezos.
29 juni 2021
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Een symbolische petitie om multimiljardair Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, niet te laten terugkeren uit de ruimte is op internet inmiddels meer dan 137.000 keer ondertekend. Critici vinden dat de zakenman zijn geld beter kan besteden aan filantropische doeleinden dan aan zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. De petitie is een reactie op de aankondiging van de zakenman om binnenkort deel te nemen aan de eerste toeristische ruimtevlucht, die hij zelf gefinancierd heeft.

‘Billionaires should not exist’

‘Billionaires should not exist… on earth, or in space, but should they decide the latter, they should stay there’, opent initiatiefnemer Ric G de petitie. Critici van Bezos zouden stellen dat de multimiljardair te veel van zijn vermogen, volgens Forbes goed voor zo’n 200 miljard dollar (167 miljard euro), in zijn ruimtevaartbedrijf steekt. Veel van de ondertekenaars zouden het met elkaar eens dat Bezos zijn vermogen beter zou kunnen gebruiken voor het onderwijs of andere filantropische doeleinden.  Onlangs maakte MacKenzie Scott, de ex-vrouw van Bezos, juist bekend 2,7 miljard dollar aan een groot aantal zorgvuldig geselecteerde goede doelen te schenken.

Ruimtereis

Op 20 juli 2021 wil Bezos met zijn eigen raket de New Shephard van Blue Origin voor het eerst toeristen naar de ruimte brengen. Hijzelf zal samen met zijn broer ook deelnemen aan deze reis. In een verklaring op Instagram schrijft hij: ‘Al sinds mijn vijfde droom ik ervan om een ruimtereis te maken. Op 20 juli zal ik de reis samen met mijn broer maken.’ De laatste plek in de raket werd onlangs geveild voor 2,8 miljoen dollar (2,3 miljoen euro). De New Shephard zal in Texas worden gelanceerd naar een hoogte van ruim 100 kilometer. De toeristen zullen daar een paar minuten gewichtloos zijn en van het uitzicht over de aarde kunnen genieten. Daarna zal de raket weer terugkeren naar de aarde.

Kritiek

Het is niet de eerste keer dat de Amazon-oprichter kritiek krijgt. Onlangs maakte onderzoekssite ProPublica nog bekend dat Bezos in 2007 en 2011 ‘geen cent belasting hoefde te betalen’, terwijl zijn inkomen in 2007 gegroeid was met 3 miljard. Ter vergelijking: volgens de Volkskrant bedraagt het gemiddelde belastingtarief voor de ‘gewone Amerikaan’ zo’n 14 procent. Ook kreeg het bedrijf Amazon, het bedrijf waar Bezos zijn fortuin aan verdiende, veel kritiek op het gebied van werkomstandigheden, machtsmisbruik en een ‘alle concurrentie verslindend überkapitalisme’.
 
Bron: NU.nl, RTL Nieuws
Lees ook: ‘Sharing makes more: MacKenzie Scott geeft 2,7 miljard dollar aan goede doelen’