PAX wint internationale award

PAX wint internationale award
PAX wint internationale award
26 september 2017
Nieuws | | Goede doelen

PAX heeft de prestigieuze Green Star Award ontvangen wegens haar aandacht voor milieucrises als gevolg van conflicten. De Green Star Award is opgezet door het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties, het VN-milieuprogramma, en Green Cross. De award wordt om het jaar aangeboden aan drie organisaties die zich inzetten voor het voorkomen en bestrijden van milieurampen. PAX won een onderscheiding in de categorie Response voor haar leiderschap in het beschermen van burgers tegen milieuvervuiling door oorlog en gewapend conflict. 
 
Tijdens de ceremonie dinsdagavond in Nairobi, Kenia, nam Wim Zwijnenburg namens PAX de prijs in ontvangst. “Ik zag met eigen ogen wat de enorme impact is van oorlog op het milieu in Irak,” zegt Zwijnenburg, “en hoe weinig er gedaan werd om de gevolgen van giftige oorlogsoverblijfselen onder de aandacht te brengen, hoe weinig hulp de getroffen gemeenschappen kregen. Om dit te verbeteren zocht ik hulp met verschillende humanitaire organisaties.”
 
Pionier
PAX speelde een voortrekkersrol in het onder de aandacht brengen van milieuschade in conflictgebieden door innovatief onderzoek, maar ook als facilitator en katalysator. PAX bracht bijvoorbeeld verschillende VN-afdelingen en humanitaire organisaties bij elkaar die zich inzetten voor gemeenschappen die kampen met milieurampen als gevolg van militaire activiteiten. Zo droeg PAX bij aan een beter begrip bij de internationale gemeenschap van de verschillende milieurisico’s voor gemeenschappen in Irak in de nasleep van het conflict. 
 
Snellere reactie
PAX werkte bijvoorbeeld vanaf 2011 samen met partner Toxic Remnants of War Project. Ze ontwikkelden kennis om te reageren op conflict-gerelateerde milieuschade en methodieken om te monitoren wat er in gebieden die soms moeilijk bereikbaar zijn gebeurt. “Moderne technologieën zoals satellietanalyse en open-source informatie bieden veel mogelijkheden om milieu- en gezondheidsrisico’s die samenhangen met giftige oorlogsoverblijfselen te identificeren,” zegt PAX programmaleider Zwijnenburg. “Met die gegevens kunnen we sneller en efficiënter schakelen met getroffen gemeenschappen en ervoor zorgen dat het juiste opschoonwerk gedaan wordt om blootstelling aan conflict-gerelateerde vervuiling te minimaliseren en voorkomen.”
 
Green Star Award
De Green Star Award wordt om het jaar gepresenteerd aan drie organisaties voor het voorbereiden op, voorkomen en bestrijden van noodtoestanden in het milieu. De andere organisaties die dit jaar een award hebben gekregen, zijn het Maestros Leadership Team uit Malawi in de categorie Prevention and Preparedness, en Cooperación Comunitaria uit Mexico in de categorie Environment and Humanitarian Action.

Meer informatie
Voor meer informatie, zie PAX rapporten over Syrië (Amidst the Debris and Scorched Earth and Charred Lives), de onderzoek blogs die PAX schreef voor Bellingcat and Toxic Remnants of War Network, dat mede gefinancierd werd door PAX. 
Bescherming van burgers in oorlogssituatiesMidden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.
 
PAX