Partos Innovation Festival 2018: HandSpeak Vietnam wint eerste NOW-Us! Award 

18 oktober 2018
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Tijdens het vijfde Partos Innovation Festival heeft HandSpeak Vietnam met hun project ‘Brighten Vietnamese Sign Laguage’ de allereerste NOW-Us! Award (NOthing about, Withous Us) gewonnen. Het team ontving de award en geldprijs van 25.000 euro. De NOW-Us! Awards zijn in het leven geroepen om een podium te bieden aan de koplopers op het gebied van inclusieve ontwikkeling. 

Het Partos Innovation Festival, waar alles draait om innovatieve ontwikkelingssamenwerking, werd op 11 oktober gehouden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit jaar stond het in het teken van A Future We Want, met een centrale plaats voor de Duurzame Werelddoelen (SDGs). Het festival biedt een podium aan vooruitstrevende denkers en doeners door middel van sessies, workshops en keynote speakers. 

Handspeak Vietnam eerste winnaar
Hoogtepunt van het festival was de uitreiking van de allereerste NOW-Us! Awards. Winnaar  Handspeak Vietnam bestaat uit dove mensen, die de taak op zich hebben genomen om onderwijs en kennis te bieden voor de dovengemeenschap, hen uit hun sociale isolement te halen en hun communicatie met elkaar en de rest van de wereld te stimuleren. Er zijn 2,6 miljoen dove mensen in Vietnam. Slechts 30 van hen zijn afgestudeerd aan een hogeschool of universiteit. Dit komt doordat er nauwelijks leraren of mogelijkheden tot onderwijs zijn voor dove mensen in Vietnam. Hierdoor raken zij geïsoleerd en blijven zij afhankelijk van de hulp van hun naaste omgeving. Dankzij Handspeak Vietnam ontwikkelen zij zichzelf tot sterke, onafhankelijke en capabele leden van hun samenleving.

Unanieme beslissing
De jury heeft unaniem gekozen voor dit project omdat het uniek is in een land waar gebarentaal helemaal niet ontwikkeld is. Juryvoorzitter Farzaneh Moazzeni: ‘Handspeak Vietnam probeert één lijn te krijgen in de gebarentaal door het hele land en iedereen hierin te verenigen. Ook viel het projectteam positief op door hun enorme passie, inzet en goede samenwerking. Zij weten met heel weinig middelen heel veel te bereiken onder moeilijke omstandigheden en de jury weet zeker dat zij met het geldbedrag nog heel veel meer kunnen bereiken onder een doelgroep die in Vietnam veel te weinig aandacht krijgt.’ Handspeak Vietnam kon zelf nauwelijks geloven dat zij gewonnen hadden. ‘Een droom die uitkwam’, juicht teamlid Nguyen Tran Thuy Tien.

Tweede en derde prijs
De projectteams, alle uit Afrika en Azië, zijn gestart door mensen die zelf ook tot de doelgroep behoren waar ze zich voor inzetten. Uit 319 aanmeldingen werden de beste 10 uitgenodigd om naar Nederland te komen om hun projecten te presenteren, workshops te volgen, van elkaar te leren en hun projecten met nieuwe netwerkpartners vooruit te kunnen helpen. Op de tweede plaats eindigde het LGBTI Youth Radio Initiative uit de Democratisch Republiek Congo. Plek drie was voor Access Nigeria, dat zich inzet voor de toegang van mensen met een beperking tot het verkiezingsproces. Zij wonnen respectievelijk € 15.000,- en € 10.000,- voor hun projecten.

Podium voor koplopers
De NOW-Us! Awards zijn in het leven geroepen om een podium te kunnen bieden aan de koplopers op het gebied van inclusieve ontwikkeling. Het is door The Spindle (het innovatieplatform van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking) en Voice (een initiatief van het ministerie van buitenlandse zaken, uitgevoerd door Oxfam Novib en Hivos) gelanceerd. Het doel is om inclusie in het algemeen te vieren en initiatieven die zich hiervoor inzetten een stem te geven. 

Nog meer winnaars
Naast de NOW-Us! Award werden er nog drie awards uitgereikt door The Spindle. Deze jagen
innovatieve initiatieven aan op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. ActionAid won met het project Womanitarians / Sheroes, hulpteams geleid door vrouwen, de award in de categorie Best Innovation for Development. De eerste prijs voor Best Idea for Development ging naar Land Rights Unchained!, een project van ZOA en Stichting in Afrika dat landbeheer in Uganda beter en eerlijker online wil registreren via blockchain. De Optimus analyse toolvan het World Food Programme is een initiatief van DCHI, en helpt het WFP in het bestrijden van honger. Dit project won de award voor Best Humanitarian Innovation. 
 
Kijk voor meer informatie over het festival op www.partos.nl/innovationfestivalpartos/
Kijk voor meer informatie over alle awards en de winnaars opwww.thespindle.org/awards-2018/