Toon alles (2)
Edwin Venema

Wat zeggen politieke partijen over sociaal ondernemerschap?

4 februari 2017, 10:00
Social Enterprise NL, aanjager van maatschappelijk ondernemerschap, maakte met de verkiezingen in het vooruitzicht op haar website een beknopt overzicht van de standpunten van politieke partijen: wat schrijven zij over over social enterprising? 

PvdA: Eerlijke praktijken in handel en economie

“Een duurzame economie die rekening houdt met mensen, ecologie en sociale waarden komt niet vanzelf tot stand. Wij stellen voor dat bedrijven gaan rapporteren over de beloningsverhoudingen binnen het bedrijf, over eerlijke handel en duurzaamheid in hun productie en over hun sociale en ecologische prestaties. De sociale onderneming wordt als aparte ondernemingsvorm mogelijk gemaakt.”

D66: Vooroplopen in duurzaam en sociaal ondernemen

“Nederland is een wereldwijde koploper in duurzaam en sociaal ondernemen. D66 is trots op grote en kleine Nederlandse bedrijven die de kansen en noodzaak zien om hun bedrijfsvoering fundamenteel te verduurzamen, verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld om hen heen, zichzelf doelen stellen en hierover transparant rapporteren. D66 wil dat de overheid deze beweging steunt, bijvoorbeeld door samenwerking in duurzame ketens te vereenvoudigen en te stimuleren.”

CDA: Kansen voor de maatschappelijke onderneming

“In de markt groeit de vraag naar maatschappelijke ondernemingen. Dat zijn ondernemingen die niet in de eerste plaats winst willen maken maar ook een maatschappelijke missie voor ogen hebben. Dit kan gaan om een restaurant voor mensen met een handicap of een coöperatieve supermarkt in een krimpgebied die open wil blijven om de leefbaarheid te behouden. Deze ondernemers zijn pioniers in een eerlijke economie die meer draait om welzijn dan om winst. Wij zijn hun ambassadeur en zetten ons in voor meer ruimte en passende regels.” 

ChristenUnie: Sociaal ondernemerschap

·   Geef sociaal ondernemers grotere kans bij overheidsinkoop. Social return wordt een essentieel onderdeel bij alle inkopen van de hele publieke sector, ook onder de aanbestedingsgrens. Ook bij opdrachten volgens de Best Value Procurement methode wordt social return meegewogen.
·   BVm. Sociale ondernemingen beter onderscheiden door een eigen rechtsvorm voor hen te introduceren: de BVm. Hiermee wordt de sociale onderneming ook als zodanig herkenbaar.
·   Schenkingsvrijstelling voor investeringen in sociale ondernemingen.
 
►Bron en overname: Social Enterpise NL
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items