Particuliere giftenaftrek vervalt in bezuinigingsvariant

14 april 2010
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTELVEEN (14 april) - De bestaande regeling voor particuliere giftenaftrek komt helemaal te vervallen in een besparingsvariant die gericht is op een vrijwel volledig vooringevulde inkomensheffing (de zogenoemde "variant b"). Dit blijkt uit de bezuinigingsvoorstellen die op 1 april door "ambtelijke werkgroep 16" zijn gepresenteerd teneinde het begrotingstekort te beperken. De ingreep zou een budgettaire besparing van €305 mio. opleveren.

De voorstellen zijn onderwerp van politieke discussie en zullen met name een rol gaan spelen in de verkiezingen en de daarop volgende kabinetsformatie. Dan zal moeten blijken of en in welke mate de voorstellen daadwerkelijk tot maatregelen leiden.

Naast de 20 werkgroepen zijn er ook nog voorstellen van de Studiegroep begrotingsruimte en de Belastingherzieningscommissie. Deze laatste commissie doet geen bezuinigingsvoorstellen maar heeft aanbevelingen gedaan voor aanpassingen van het fiscale stelsel voor het komende decennium. Hieronder zijn alle fiscale voorstellen samengevat die door de bovengenoemde commissies zijn gedaan. Het oordeel van de Studiegroep over de giftenaftrekregeling voor particulieren komt overeen met het voorstel van de ambtelijke werkgroep 16: deze kan in haar ogen afgeschaft worden.