Toon alles (1)

Japanse architect bouwt papieren huizen voor vluchtelingen

5 augustus 2017, 09:00
De  huizen die Ban bouwde in Nepal na de aardbeving in 2015.
De  huizen die Ban bouwde in Nepal na de aardbeving in 2015.
Japanse architect Shigeru Ban, bekend om zijn kathedralen en concertzalen van papier, ontwerpt twintigduizend nieuwe woningen voor vluchtelingen in het noordwesten van Kenia. Ban, die in 2014 de Pritzker Architectuurprijs won, werkt samen met VN Habitat om woningen te bouwen in het vluchtelingenkamp Kalobeyei in de regio Turkana.
 
Ban, die minimalistische materialen als papier, karton en bierkratten gebruikt, staat bekend om zijn noodvoorzieningen in crises. Zo bouwde hij doe-het-zelfhuizen in Rwanda na de volkerenmoord in 1994 en in Nepal na de aardbeving in 2015. Zijn papieren huizen zijn eerder in Japan, Turkije en India gebruikt.
 
Lokaal beschikbaar
Kenia heeft momenteel 400.000 vluchtelingen en dat aantal groeit nog steeds. ‘Het belangrijkst is het ontwerpen en bouwen van schuilplaatsen waar geen of weinig technisch toezicht nodig is met materialen die lokaal beschikbaar en milieuvriendelijk zijn. En de huizen moeten gemakkelijk door de bewoners zelf kunnen worden onderhouden’, zei Ban na een bezoek aan de Kalobeyei nederzetting vorige week.
 
De nederzetting is een initiatief van de provincie Turkana en UNHCR en werd in 2015 opgericht in de hoop een ​​plek te creëren waar vluchtelingen en de lokale gemeenschap beter geïntegreerd zijn. De gemiddelde vluchteling leeft meer dan zestien jaar in het kamp, meldt de UNHCR. Het is nu de thuisbasis van meer dan 37.000 vluchtelingen, meestal uit Zuid-Soedan en Somalië. Ban gaat eerst twintig prototypes testen in het kamp.
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
 
gerelateerde items