Oxfam Novib wint Transparant Prijs’Goede doelen moeten eerlijk zijn over kosten’

2 oktober 2013, 16:00
Oxfam Novib wint Transparant Prijs’Goede doelen moeten eerlijk zijn over kosten’
Oxfam Novib wint Transparant Prijs’Goede doelen moeten eerlijk zijn over kosten’
Vandaag vond een bijzondere editie van De Transprant Prijs plaats: de prijs vierde namelijk het tienjarig jubileum. De winnaar van deze tiende editie is Oxfam Novib. Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan reikte de prijs uit in Den Haag.

‘Oxfam Novib heeft een online verslag waarin de ervaringen van vier jonge verslaggevers die op projectbezoek zijn geweest centraal staan. Door middel van korte video’s en teksten krijg je een goede indruk van de resultaten én dilemma’s van het werk van Oxfam Novib. Daarnaast gaat het jaarverslag uitgebreid in op de impact van de programma’s en activiteiten’, zei Rinnooy Kan over het winnende verslag. El Fuego kreeg de prijs in de categorie kleine fondsenwervende instellingen. De prijs voor meest innovatieve jaarverslag ging naar Terre des Hommes.

Eerlijk zijn over kosten
In zijn jurytoespraak benadrukte Rinnooy Kan dat goede doelen eerlijk moeten zijn over kosten. ‘Een goed doel is gebaat bij een professioneel beheer en goede besteding van middelen. De kosten die daar bij worden gemaakt, moeten wel scherp in de gaten worden gehouden. Maar het kan niet kosteloos en dat kan dus ook niet verlangd worden. Het is geweldig als kosten gesponsord worden, maar dit kan niet als norm voor een hele sector gelden. Zonder goed management en administratief beheer is het niet mogelijk om duurzaam impact te maken. Laten we hier ook gewoon heel erg eerlijk over zijn.’

Hogere scores
De Transparant Prijs werd voor de tiende keer uitgereikt. Er werden 153 (online) jaarverslagen geanalyseerd op criteria als: compliance, impact verantwoording en communicatie. Een analyse over de afgelopen tien jaar laat zien dat organisaties die meerdere malen hebben deelgenomen, substantieel hoger scoren dan organisaties die nog maar kort meedoen.

Meer informatie op www.transparantprijs.nl.
gerelateerde items