Oxfam Novib neemt initiatief benchmark beleggingen banken

3 april 2008
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (3 april) - Nog geen jaar terug was Oxfam Novib een van de goede doelen die door Zembla onder vuur werd genomen in het kader van een uitzending over dubieuze beleggingen. Veel onheil was terug te voeren op onwetendheid, ook bij de consument. Om daaraan een eind te maken heeft het fonds het initiatief genomen tot een vergelijkingssite, waarop het beleggingsbeleid van de verschillende banken de maat wordt genomen.


Vanaf begin 2009 moet de nieuwe site er zijn, aldus Novib. Samen met een aantal andere maatschappelijke organisaties zal Oxfam Novib op de site de beleggingen van de tien grootste banken toetsen aan een aantal belangrijke maatschappelijke onderwerpen. De benchmark is bedoeld om consumenten te laten zien in hoeverre hun bank met hun geld in kinderarbeid, wapenhandel, gaswinning of schadelijke mijnbouwprojecten belegt.

 


Natuurlijk wordt ook klimaatverandering een thema op de website. Immers: de banken investeerden (aldus onderzoek van Milieudefensie) in 2007 ruim 118 miljard in de productie van fossiele brandstoffen. Daarbij steken de 6,9 miljard euro aan investeringen in duurzame energie nogal schamel af.

 


Niet iedereen ziet het zitten in de nieuwe website. Hoogleraar Corporate Governance Angeliene Kemna vindt de kritiek op de banken veel te gemakkelijk, zegt zij in dagblad De Pers. De individuele belegger moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. Lobbyist Peter Ras (Novib) reageert hierop in hetzelfde artikel: "Maar de bank vertelt het individu niet wat er met het geld gebeurt. Wij willen consumenten de mogelijkheden bieden om te achterhalen wat hun bank werkelijk doet met hun geld, zodat ze hun bank kunnen aanschrijven of eventueel kunnen overstappen op een duurzame bank."

 


(wordt vervolgd)