Oxfam Novib moet snijden in personeel

30 juni 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (30 juni) - Bij Oxfam Novib verdwijnen 45 van de 330 banen. De Nederlandse organisatie moet bezuinigen omdat de subsidie op ontwikkelingssamenwerking met minstens dertig miljoen euro per jaar omlaag gaat. De ontwikkelingsorganisatie gaat vooral arbeidsplaatsen schrappen op het hoofdkantoor in Den Haag. Directeur Farah Karimi sluit gedwongen ontslagen niet uit. Zij sprak tegenover haar personeel van een 'pijnlijk besluit'. 

De reorganisatie gaat samen met een koerswijziging van de organisatie. Oxfam wil onder meer de samenwerking versterken met buitenlandse ontwikkelingsorganisaties. "We moeten onze organisatie toekomstbestendig maken, weerbaarder en wenbaarder. Dat doen we door verder te internationaliseren", aldus Karimi.

Inhaken

Ook wil de organisatie veel meer in ontwikkelingslanden zelf actief zijn en minder op afstand in Nederland. "De uitvoering van ons landenbeleid vindt niet langer vanuit Den Haag plaats, maar vanuit een veldkantoor in landen waar we werken." Oxfam Novib wil tevens inhaken op de wens van veel donateurs omeen eigen project te financieren.

Toekomstbestendig

Karimi op de website van OxfamNovib: "Dat we noodgedwongen moeten bezuinigen is zeer pijnlijk. Pijnlijk voor Oxfam Novibmedewerkers en pijnlijk omdat we daardoor minder mensen in ontwikkelingslanden,die het harder dan ooit nodig hebben, kunnen ondersteunen."

Voorhet NOS-filmpje over de ontslagen bij Oxfam Novib: klik hier.