Toon alles (1)

Oxfam: 'Dit nooit meer'

9 februari 2018, 16:00
De gevolgen van de aardbeving in Haïti in 2010.
De gevolgen van de aardbeving in Haïti in 2010.
Oxfam Novib Nederland heeft gereageerd op de berichtgeving in de media over het wangedrag van Britse Oxfam-medewerkers in Haiti in 2010. Volgens de Britse krant The Times zouden medewerkers van Oxfam zich hebben overgegeven aan seksfeesten met prostituees die mogelijk minderjarig waren.
 
De Britse krant haalt een bron aan die beelden zegt te hebben gezien van zo'n feest. Volgens die bron was het een orgie zoals in de film Caligula, met meisjes die in t-shirts van Oxfam rondliepen. De hulporganisatie opende in 2011 een intern onderzoek naar de zaak. Dat bracht volgens een vertrouwelijk rapport ‘een cultuur van straffeloosheid’ aan het licht. Het rapport sluit niet uit dat ‘er minderjarigen onder de prostituees waren’. Vanwege het rapport werden vier mensen ontslagen. Drie anderen, onder wie de Belgische chef van de Haïti-missie van Oxfam, werden in de gelegenheid gesteld ontslag te nemen zonder disciplinaire sanctie. Destijds maakte Oxfam alleen bekend dat het ging om ‘wangedrag’, zonder in details te treden.
 
‘Past niet bij humanitaire organisatie’
Oxfam Novib (de Nederlandse vestiging) had geen veldwerkers in Haïti gedurende de ramp en steunde vooral financieel. ‘Dit had nooit mogen gebeuren’, reageert Oxfam Novib. ‘We doen er daarom alles aan om dit soort gedrag, maar ook ander wangedrag te voorkomen en op tijd te signaleren. Zo hebben we vertrouwenspersonen ingesteld en een klokkenluidersregeling, zodat collega's op een veilige manier problemen kunnen melden. Iedere melding nemen we zeer serieus en onderzoeken we grondig. Wat er in Haïti is gebeurd is verwerpelijk en past totaal niet bij een humanitaire organisatie die juist wereldwijd opkomt voor de rechten van vrouwen. Wat ons betreft: nooit meer.’
 
gerelateerde items