10 rijkste mannen ter wereld rijker dan de 3,1 miljard armste mensen

25 mei 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Eten en energie worden steeds duurder. Daar profiteren miljardairs in de voedsel- en energiesector van: hun vermogen neemt elke dag met bijna 600 miljoen dollar toe. En dat terwijl steeds meer mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Dit jaar dreigen wereldwijd maar liefst 263 miljoen mensen in extreme armoede te vervallen. Deze schokkende nieuwe cijfers blijken uit het nieuwe Oxfam rappport dat afgelopen zondag bij de start van het World Economic Forum in Davos gepubliceerd werd. Terwijl miljoenen mensen in financiële problemen zijn geraakt als gevolg van de pandemie en de enorme stijging van de wereldwijde voedsel- en energieprijzen door de crisis in Oekraïne, blijkt uit het rapport dat tegelijkertijd dat 573 mensen in deze periode miljardair werden, waarvan 62 nieuwe miljardairs in de voedselsector. Inmiddels zijn de 10 rijkste mannen ter wereld rijker dan de 3,1 miljard armste mensen! Een schrijnend contrast.

Recordwinst voor Cargill van 5 miljard
Het vermogen van voedsel- en energiemiljardairs is de afgelopen twee jaar met 453 miljard dollar gestegen, dat is een toename van bijna 600 miljoen dollar per dag. Ondertussen dreigen elke 33 uur 1 miljoen mensen in extreme armoede te vervallen.

Kijk bijvoorbeeld naar de bizarre winststijging van Cargill: vorig jaar boekte deze multinational de grootste winst in zijn geschiedenis, netto 5 miljard dollar. Naar verwachting behaalt Cargill deze recordwinst opnieuw in 2022. Voor de pandemie bestond de Cargill-familie uit 8 miljardairs, nu uit 12.

Oxfam aanbevelingen voor regeringen
Om deze ongelijkheid aan te pakken en de kloof tussen arm en rijk te dichten, doen we een aantal dringende aanbevelingen aan regeringen wereldwijd. Regeringsleiders moeten de belangen van burgers boven excessieve winsten van de allerrijksten stellen. Eerlijke belastingregels kunnen daarbij een groot verschil maken:

  • Voer een eenmalige solidariteitsbelasting in op de financiële meevallers van miljardairs. Zo kunnen regeringen steun financieren voor mensen die het slachtoffer zijn van stijgende voedsel- en energiekosten.
  • Voer een extra belasting in op buitengewone winsten gemaakt door grote bedrijven die profiteren van de crisis. In 2020 had zo’n belasting op slechts 32 superwinstgevende multinationals maar liefst 104 miljard dollar kunnen opleveren.
  • Pak belastingontwijking- en ontduiking aan. Want de superrijken hebben $ 8 biljoen dollar geparkeerd in belastingparadijzen.
  • Voer permanente vermogensbelastingen in om extreme rijkdom en monopoliemacht te beperken. Een jaarlijkse vermogensbelasting van slechts 2 procent voor miljonairs en 5 procent voor miljardairs zou wereldwijd al 2,52 biljoen dollar per jaar kunnen opleveren. Genoeg om 2,3 miljard mensen uit armoede halen en voor universele toegang tot gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden.

Lees hier het hele rapport.