'Overheid moet loslaten, vertrouwen en verbinden'

5 april 2012
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTERDAM (5 april) - Hoe ontstaat samenhang en binding tussen mensen in een tijd van globalisering, internet, mobiliteit, netwerken en beweeglijkheid? Deze vraag lag ten grondslag aan het project ‘Binding’, een initiatief van Socires, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), de Nationale Goede Doelen Loterijen en Stichting DOEN. De voornaamste oproep na acht workshops met in totaal honderdvijftig deelnemers: ‘Zorg dat actieve en gedreven burgers niet vastlopen in logge systemen en organisaties. Laat de controle los en geef onze initiatieven de ruimte.’

Het initiatief ‘Binding’ geeft antwoord op de veelomvattende vraag hoe vorm en inhoud kan worden gegeven aan maatschappelijke binding in een land waar het goed toeven is voor alle inwoners. Antwoorden op deze vraag kwamen tot stand in acht workshops, waar in het najaar van 2011 een breed debat plaatsvond met mensen uit de praktijk. De conclusie: Nederlanders nemen graag initiatief tot bindende activiteiten en willen daarvoor verantwoordelijkheid dragen. Maar daar willen ze wel de ruimte en het vertrouwen voor krijgen. De focus moet niet liggen op systemen, maar op de mensen die met oog voor hun omgeving te werk willen gaan.  De overheid zou dit meer moeten faciliteren. Voor het stimuleren van deze mentaliteitsverandering is leiderschap nodig.

“Erg onder de indruk”
De resultaten van de workshops zijn gebundeld en vorige week aan minister Spies van Binnenlandse Zaken overhandigd. “Ik ervaar een grote onderstroom in de samenleving van mensen die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen woon- en leefomgeving of hun vereniging”, zei de minister. “Ik ben erg onder de indruk van de positieve energie van deze mensen. Een overheid die vertrouwen geeft, loslaat en daardoor verbinding tot stand brengt, sluit heel erg aan bij wat mijns inziens nodig is.” De resultaten worden ook gebruikt door de WRR in haar advies ‘Vertrouwen in de burger’, dat naar verwachting deze maand aan het kabinet wordt aangeboden.

“Zeer bruikbaar”
Ook de Nationale Postcode Loterij gaat met de uitkomsten aan de slag. Sigrid van Aken, managing director Postcode Loterij: “Deze uitkomsten zijn voor ons zeer bruikbaar bij het maken van de juiste afwegingen voor financiële steun. Zo dragen wij sinds kort bij aan het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken en aan vrouwenplatform WOMEN Inc vanwege hun aandacht voor samenhang en participatie in Nederland.”

Klik hier om de resultaten van de workshops te downloaden.