Toon alles (2)

Outcomes Academy: over resultaatfinanciering en het sturen op impact

13 maart 2020, 05:00
Kom ook naar de Outcomes Academy!
Kom ook naar de Outcomes Academy!
Het oplossen van maatschappelijke vraagstukken vraagt steeds meer om een resultaatgerichte aanpak. Dit staat haaks op de momenteel gebruikelijke aanpak van controle op doelmatigheid van uitgaven of alleen een evaluatie achteraf. Hiertoe hebben Social Finance NL en het Impact Centre Erasmus (ICE) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam een leergang ontwikkeld: de 'Outcomes Academy'. Deze opleiding biedt handvaten om te sturen op maatschappelijke resultaten en impact. Het programma richt zich op beleidsbepalers en financiers zoals verzekeraars, impact investeerders en filantropen. Er wordt gewerkt met (internationale) casuïstiek, uitgelegd door experts van onder meer Oxford University. Het is voor het eerst dat er in Nederland een leergang wordt opgezet over de inzet van resultaatfinanciering bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. 

Resultaatfinanciering
Een manier om meer te sturen op maatschappelijke resultaten en impact is het inzetten van resultaatfinanciering. Dit heeft als doel om zowel resultaat te leveren voor de beoogde doelgroep, als een efficiëntere besteding van middelen te realiseren. De overheid, verzekeraar of filantroop betaalt voor de geleverde resultaten in plaats van voor verwachte resultaten of de geleverde inspanning. Een bekend voorbeeld hiervan is de Social Impact Bond. De Outcomes Academy biedt kansen voor beleidsbepalers en financiers om meer met resultaatfinanciering te doen. 
 
Omslag in aanpak nodig
Zowel het Impact Centre Erasmus als Social Finance NL streven naar een omslag in het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken, waarbij de impact centraal staat. Ruben Koekoek, directeur en medeoprichter van Social Finance NL: "Jaarlijks worden miljarden euro’s besteed om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Lang niet in alle gevallen is het bekend hoe effectief de besteding van deze middelen is. Of in hoeverre de vooraf gestelde doelen bereikt worden, áls deze al meetbaar worden gemaakt. Dat kan echt anders, juist in deze tijd waarin we steeds meer data tot onze beschikking hebben."   

Impact denken en sturen
Karen Maas, hoogleraar Accounting & Sustainability en academisch directeur Impact Centre Erasmus: "Op het gebied van evaluatie gebeurt er veel in de wetenschap en de praktijk. Maar het combineren van wetenschappelijke inzichten met het maken van beleid én aandacht voor financiering is uniek. Impact denken en sturen, dus vooraf, is precies wat we aanbieden met de Outcomes Academy."
 
Hoe kun je sterker sturen op maatschappelijk resultaat?
  • Kan dit met behulp van financieringsmodellen? 
  • Hoe kun je slimmer samenwerken in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken?
 
Kom erachter tijdens de Outcomes Academy!

 
Data 10, 11 en 25 juni 2020
Investering € 3.495,- vrijgesteld van BTW (inclusief overnachting)
Locatie Ernst Sillem Hoeve te Den Dolder (10 en 11 juni 2020)
Op locatie bij Social Finance NL te Amsterdam (25 juni 2020)
Taal Nederlands/ Engels
Vorm kennisintensief/ interactief/ case gericht
 
Meer informatie en aanmelden kan via www.outcomesacademy.nl
 
gerelateerde items