Boudewijn Poelmann stopt als bestuurder Novamedia

19 november 2020, 06:00
Boudewijn Poelmann stopt als bestuurder Novamedia
Boudewijn Poelmann stopt als bestuurder Novamedia
Boudewijn Poelmann, oprichter van Novamedia, van waaruit hij in 1989 de Nationale Postcode Loterij oprichtte, treedt op 31 december van dit jaar terug als bestuurder van Novamedia. En daarmee als directeur bij de Goede Doelen Loterijen in Nederland (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij, VriendenLoterij) en de Postcode Loterijen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en Noorwegen. Het bestuur bestaat vanaf 1 januari 2021 uit Sigrid van Aken (voorzitter), Imme Rog en Michiel Verboven. 

Poelmann blijft bestuurslid van Stichting De Novamedia Fundatie. Deze stichting is 100% aandeelhouder van Novamedia en waarborgt de maatschappelijke missie van Novamedia. Een unieke governance, die ook veiligstelt dat verkoop van de aandelen onmogelijk is. Poelmann blijft zich inspannen voor ecologisch en sociaal-maatschappelijk duurzame organisaties, via een nieuw impact-investeringsfonds: Phase2.earth dat vanaf 1 januari operationeel zal zijn.

'Het was een prachtige tijd om aan het roer te staan van deze schitterende, vitale organisatie, die ook in de toekomst nog veel goeds gaat doen en voor veel mensen en alles wat er leeft op aarde, een positief verschil gaat maken. Zelf stort ik me vanaf januari op een nieuw avontuur vanuit dezelfde idealen als Novamedia en de loterijen: een investeringsfonds voor bedrijven die een maatschappelijk doel voor ogen hebben. Het fonds zal zich in ieder geval richten op actief portfoliobeheer van scale-ups, waarbij het naast financiële inbreng ook actief het bestuur versterkt en ondersteunt. Ik kijk er zeer naar uit me hierop te richten', aldus Boudewijn Poelmann. 

De aandeelhouders van het nieuwe impact-investeringsfonds maken binnenkort meer bekend over de opzet en het doel van het fonds.
Gerdi Verbeet, voorzitter Raad van Commissarissen Novamedia: 'Novamedia heeft met haar loterijen de basis van het maatschappelijk middenveld in binnen- en buitenland flink verstevigd. Dat is het resultaat van de visie en drijvende kracht van Boudewijn Poelmann. Met zijn passie om de planeet voor mens, dier en milieu rechtvaardiger en beter leefbaar te maken, heeft Boudewijn met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen de afgelopen 31 jaar de organisatie uitgebouwd tot de internationale sociale onderneming die het nu is. Met inmiddels meer dan 10 miljard euro in totaal aan schenkingen en zeven loterijen in vijf landen. Dat is een ongekende prestatie en een bijzonder grote bijdrage aan een betere wereld, waar wij hem dankbaar voor zijn. Dat hij zijn kennis en drive nu wil blijven inzetten voor maatschappelijke ondernemers, is een mooie voortzetting van zijn activiteiten die echt bij hem past. Dat verheugt ons zeer.'
 
De Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij werken met de formats van Novamedia. Zij zijn verenigd onder de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Laetitia Griffith, voorzitter Raad van Commissarissen: 'Veel goede doelen, ngo’s en andere maatschappelijke organisaties kunnen dankzij de deelnemers aan onze loterijen rekenen op een vaste financiële bijdrage. Zij kunnen daardoor blijven werken aan hun ideaal voor een betere wereld. Dat is nu meer nodig dan ooit. Dat de Nederlandse Goede Doelen Loterijen daar jaarlijks met meer dan een half miljard euro aan bij kunnen dragen, is te danken aan de founder, Boudewijn Poelmann, die zich hier jarenlang aan heeft gewijd. Daar zijn wij enorm van onder de indruk.'

Bron: Novamedia
 
gerelateerde items