Organisaties slaan handen ineen in lobby tegen bezuiniging OS

Organisaties slaan handen ineen in lobby tegen bezuiniging OS
Organisaties slaan handen ineen in lobby tegen bezuiniging OS
19 november 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Twintig hulporganisaties, vier politieke partijen en een aantal media, waaronder de Evangelische Omroep, gaan samenwerken tegen de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking. Het initiatief komt van ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind (foto).

GroenLinks, CDA, SP en de ChristenUnie trekken samen op tegen de geplande korting van een miljard op ontwikkelingssamenwerking. De lobby stelt niet alleen de bezuinigingen ter discussie die de hulp direct treffen. Ze heeft ook haar oog laten vallen op potjes die wel zijn bedoeld voor ontwikkelingssamenwerking, maar niet direct ten goede komen aan het de budgetten van ontwikkelingsorganisaties. Zo wil de lobby een fonds van 750 miljoen euro dat is bestemd voor investeringen van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden ter discussie stellen tijdens de besprekingen van het regeerakkoord.

Draagvlak bij publiek
Ook moet er meer gedaan worden aan het draagvlak bij het publiek voor ontwikkelingssamenwerking. Joël Voordewind: ‘Mensen moeten zien dat ontwikkelingssamenwerking geen weggegooid geld is.’ Opvallend in dit verband is dat, zo laat de CU weten, tijdens het overleg van de tegenlobby ook ‘vertegenwoordigers van de media’ aanwezig waren. De partij noemt onder meer de Evangelische Omroep als een van de medestanders in de campagne tegen de bezuinigingen. Verder worden bekende Nederlanders en prominenten uit regeringspartijen VVD en PvdA gevraagd zich uit te spreken tegen de bezuiniging. Publieke verontwaardiging kan helpen in de strijd tegen de korting van een miljard, aldus Voordewind. ‘Kijk maar naar de zorgpremie.’

(Bron: Wereldburgers.tv)