Oranje Fonds ook een beetje ‘Stoutfonds’

Oranje Fonds ook een beetje ‘Stoutfonds’
Oranje Fonds ook een beetje ‘Stoutfonds’
19 juni 2012
Nieuws | | Goede doelen

De 50.000 euro die de Pauluskerk kreeg van het Oranje Fonds is aangevuld tot een ton door sympathiserende Rotterdammers. Het Oranje Fonds doneerde het geld voor een campagne om de positie van de circa 20.000 mensen zonder verblijfspapieren in Rotterdam aan de kaak te stellen. Minister Leers vindt er vooralsnog ‘niks’ van.

Dominee Dick Couvée van de Pauluskerk zegt dat het geld onder meer wordt gebruikt om vluchtelingen hun wereld te laten filmen. Op Rotterdamse scholen gaan zij hun verhaal doen. Ook wil de dominee van de Pauluskerk de publieke opinie beïnvloeden met een debat met Tweede Kamerleden op 30 augustus aanstaande.

Opmerkelijk
De donatie van het Oranje Fonds is opmerkelijk en lijkt politiek gevoelig, schreef Trouw eerder deze week. Die politieke gevoeligheid zit in het feit dat de Pauluskerk ook onderdak biedt aan uitgeprocedeerde, op straat gezette asielzoekers. Minister Leers noemde die hulp niet verstandig, want: “Illegalen klampen zich aan elke strohalm vast.” Dit kabinet stelde bovendien illegaliteit strafbaar.

“Eigen afwegingen”
Van de gift van het Oranje Fonds vindt Leers voorlopig niets. “Het Oranje Fonds is onafhankelijk en maakt eigen afwegingen”, reageerde een woordvoerder namens Leers. “De minister wil er derhalve niks van vinden.”
“Ik kan me voorstellen dat Leers het misschien niet zo leuk vindt, maar Nederland is geen dictatuur, het Oranje Fonds en de Pauluskerk nemen hun eigen beslissingen. En het is logisch dat wij ons wél zorgen maken over deze kwetsbare mensen”, aldus Couvée.