Toon alles (1)

Orang-oetan sterft verder uit; Greenpeace eist actie

23 augustus 2017, 10:00
Greenpeace eist concrete actie van de Indonesische overheid en bedrijven om ontbossing voor palmolie te stoppen en de leefgebieden van de orang-oetan te beschermen.
Greenpeace eist concrete actie van de Indonesische overheid en bedrijven om ontbossing voor palmolie te stoppen en de leefgebieden van de orang-oetan te beschermen.
Het aantal apen is drastisch verminderd sinds 2004. Greenpeace eist concrete actie van de Indonesische overheid en bedrijven om ontbossing voor palmolie te stoppen en de leefgebieden van de orang-oetan te beschermen.
 
Uit nieuw onderzoek van het Indonesische Ministerie van Milieu en Bossen blijkt dat de orang-oetan op Sumatra en Borneo verder uitsterft. Het onderzoek telt het aantal apen per vierkante kilometer. Waren dat er in 2004 nog 45 tot 76 per honderd vierkante kilometer, nu is dat aantal geslonken tot 13 tot 47 apen per honderd vierkante kilometer. De grootste oorzaak is het verlies van de leefomgeving, grotendeels voor de aanleg van palmolieplantages. Van de 52 orang-oetan populaties op Sumatra en Borneo die zijn onderzocht, is de verwachting dat slecht 38 procent er over 100 tot 500 jaar nog is.
In 2016 heeft de International Union for Conservation of Nature (IUCN) de Borneose orang-oetan op de lijst van ernstig van uitsterven bedreigde dieren gezet. Dit was het directe gevolg van de verwoestende bosbranden in 2015, waarbij bossen en veengebieden verbrand werden om plaats te maken voor palmolieplantages.
 
Meike Rijksen, campagneleider Greenpeace; ‘De Indonesische regering slaagt er duidelijk niet in om de orang-oetan te beschermen, zolang bedrijven die bomen kappen voor palmolieplantages geen halt wordt toegeroepen. Dit rapport is het zoveelste treurige bewijs dat we onmiddellijk moeten stoppen met het ontbossen van de leefgebieden van de orang-oetan.’
 
Het onderzoek vond plaats in een gebied van 16 miljoen hectare, volgens schattingen leven daar nu zo’n 57.000 orang-oetans.
 
gerelateerde items