Website met informatie Belgische ngo's

15 oktober 2009
Nieuws | | Goede doelen


AMSTELVEEN (15 oktober) - De website ngo-openboek uit België bestond afgelopen maand één jaar. Belangstellenden - beleidsmakers, journalisten maar ook het gewone publiek - kunnen op deze site terecht voor gedetailleerde informatie over managementgegevens en uitgaven van ngo’s.

 


www.ngo-openboek.be loopt hiermee wereldwijd voorop. Ook in Nederland zijn we nog niet zo ver. De site is een initiatief van Coprogram, de Vlaamse federatie van ngo’s voor ontwikkelingssamenwerking, in reactie op de toegenomen vraag naar transparantie. Ngo-openboek had hierop een antwoord dat uniek was in binnen de ontwikkelingssamenwerking: het plaatste de - op vrijwillige basis verstrekte - gedetailleerde operationele en financiële gegevens van de leden van Coprogram online.


41 ngo’s

“We startten met het opvragen van gegevens bij 49 ngo’s waarvan er 41 deelnamen. Samen was dit goed voor een budget van 320 miljoen euro. Nu hebben we zeventig leden”, vertelt An Vanhulle, financieel medewerker bij Coprogram en projectcoördinator voor het openboek project aan OneWorld. Naast algemene gegevens zoals contactinformatie, missie en gegevens over het aantal werkzame personen geven leden inzicht in hun activiteiten in eigen land en in ‘het zuiden’, en financiële informatie. De lancering van de Waalse, Franstalige, tegenhanger, www.ong-livreouvert.be, staat gepland voor 2010. Beide websites worden gevoed uit dezelfde database, die tweetalig ingevuld kan worden. Acodev, de Franstalige evenknie van Coprogram, coördineert deze tak van de site.