Ontwikkelingsorganisaties: gezamenlijk pleidooi tegen inkrimping budget

5 maart 2009
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (5 maart) - Nu de economische crisis zich verdiept komt de ontwikkelingshulp steeds meer onder vuur te liggen. Vier grote ontwikkelingsorganisaties kwamen afgelopen week met een gezamenlijke notitie waarin zij pleiten tegen verdere aantasting van het ontwikkelingsbudget. Het CNV steunt de notitie.


De notitie ‘Schuif de armsten niet van tafel' werd 27 februari gepubliceerd en is geschreven door Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en ICCO. In de notitie worden de gevolgen van de economische crisis voor miljoenen gezinnen in arme landen geschetst. Effectieve internationale samenwerking is juist nu urgent. Volgens de vier is het geen optie om het ontwikkelingsbudget, dat dit jaar al met 300 miljoen euro terugloopt, verder in te krimpen.

 


In de verklaring stellen de organisaties: "Ontwikkelingssamenwerking is niet een kwestie van liefdadigheid, maar een kwestie van rechtvaardigheid. Ieder mens heeft recht op werk, inkomen, scholing, zorg, inspraak, een veilige leefomgeving. Het belang van het helpen garanderen van mensenrechten wereldwijd en de afspraak om de millenniumdoelen te halen kunnen we niet loslaten omdat het ons minder goed gaat."

 


De vier organisaties kregen begin deze week steun van CNV Internationaal, dat net als de vier ontwikkelingsorganisaties bij het kabinet pleit tegen het van tafel schuiven van de armsten van de wereld.

 


Klik hier om de tekst van de notitie te lezen