'Ontwikkelingshulp moet op de schop'

19 januari 2012
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking


AMSTERDAM (19 januari) - ‘Ontwikkelingshulp moet op de schop. Er moet veel beter worden gekeken naar de prioriteiten in een bepaald ontwikkelingsland.' Dat is een van de belangrijke conclusies van Rutger van den Noort, die eind vorige maand op dit onderwerp promoveerde aan de TU Delft met het proefschrift ‘Towards the end of global poverty'.


Nieuwe clusters van landen

Sinds 1952 worden ontwikkelingslanden ingedeeld als ‘derdewereldlanden'. Die indeling is volgens Rutger van den Noort niet meer van deze tijd omdat onderlinge verschillen tussen ontwikkelingslanden sterk zijn toegenomen. "Het resultaat is dat er geen drie, maar vijf clusters van landen zijn ontstaan", legt Van den Noort uit. "Deze nieuwe indeling respecteert verschillen tussen ontwikkelingslanden op eigenschappen die er in deze tijd toe doen, zoals het aandeel armen in de bevolking, het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking, de energieconsumptie en de arbeidsproductiviteit. Dit zijn eigenschappen die een halve eeuw geleden onbelangrijk leken voor armoedebestrijding, maar die tegenwoordig essentieel zijn om een goed begrip te hebben van de mogelijkheden en onmogelijkheden in ontwikkelingslanden."


Global Poverty Clusters

Ontwikkelingshulp is geen one-size-fits-all. Er moet vanuit mondiaal perspectief eerst worden gekeken naar de genoemde vijf ‘Global Poverty Clusters (GPC's)', waarna kan worden ingezoomd op een specifiek land. Van den Noort stelt in zijn proefschrift dan ook een radicale vernieuwing van de ontwikkelingshulpsector voor, die is gebaseerd op de combinatie van de GPC's met het Cyclisch Innovatie Model. Dit model geeft aan dat op het hoogste niveau drie complementaire leiderschapstaken met elkaar moeten worden verbonden: het formuleren van een toekomstbeeld, het ontwerpen van een transitiepad en het toepassen van een cyclisch procesmodel.


Volwaardige rol in mondiale economie

Het cyclische procesmodel geeft op hoofdlijnen aan met welke samenhangende activiteiten de ontwikkelingshulpsector zich moet gaan bezighouden. Van den Noort: "Zo wordt een eigen kenniseconomie opgebouwd die een volwaardige rol kan gaan spelen in de mondiale economie. Het is duidelijk dat deze nieuwe aanpak totaal andere vaardigheden eist van de ontwikkelingshulpsector. Het Cyclisch Innovatie Model functioneert hierbij als een ‘game changer' voor de sector." 


Klik hier voor het proefschrift Towards the end of global poverty.