Ontknoping SNV-affaire: bestuurders stappen op

6 april 2011
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (7 april) - De directeur van ontwikkelingsorganisatie SNV, Dirk Elsen, is opgestapt. Ook Lodewijk de Waal, voorzitter van de Raad van Toezicht van SNV, heeft zijn functie neergelegd. De hulporganisatie was al geruime tijd negatief in het nieuws over haar beloningsbeleid. Een onlangs uitgebracht rapport van Ernst & Young pleitte SNV grotendeels vrij van beschuldigingen van een klokkenluider, maar een recent Volkskrant-artikel over vriendjespolitiek bleek voor de bestuurders de spreekwoordelijke druppel.

Het vertrek van Elsen en De Waal werd bekendgemaakt na een spoedoverleg van de Raad van Toezicht van de SNV. Na afloop gingen de twee bestuursleden langs Ben Knapen, staatssecretaris van Ontwikkelingssamenwerking, die vorige week opriep om een einde te maken aan de ‘reputatieschade' van de hulporganisatie. Deze stelt de actie op prijs en noemt het een eerste stap in het oplossen van de problemen rondom de hulporganisatie. Ook de PvdA, SP, PVV en VVD juichen het vertrek toe.

Vriendjespolitiek
Onlangs onthulde de Volkskrant dat SNV vriendjespolitiek bedreef. Zo zou de organisatie advieswerk, ICT-projecten en vertaalopdrachten hebben doorgespeeld aan vrienden en familieleden. Ook overtrad SNV de Europese aanbestedingsregels door aanbestedingscontracten met een televisie-bedrijf te splitsen. Dit zou blijken uit interne documenten die de Volkskrant in handen had.

Salaris verlagen
SNV directeur Dirk Elsen kwam in november al in opspraak vanwege zijn salaris, dat boven de DG-norm van 124.00 euro per jaar zit. Na zware kritiek, besloot hij zijn salaris te verlagen. Een onderzoek van Ernst&Young, naar de integriteit van de organisatie, trok milde conclusies. Even leek de storm boven de SNV daarmee geluwd, maar de recente onthulling in de Volkskrant bleek de laatste druppel.

Imagoschade
Volgens Elsen is "de voortgaande discussie over zijn persoon - hoe onbevredigend ook - niet in het belang van SNV". Ook Lodewijk de Waal stapt op vanwege imagoschade. Hij kwam in opspraak doordat hij zijn reiskosten voor Tanzania, waar een tv-programma werd opgenomen, bij de SNV declareerde. Volgens hem ging het echter om een ‘normale dienstreis.'
De functie van Dirk Elsen wordt waargenomen door Allert van der Ham, regio-directeur in Azië. Emile de Haas leidt voorlopig de Raad van Toezicht.