Online gokken: winnaars en verliezers in kamerdebat

28 juni 2016, 14:00
Kamerdebat nieuwe kansspelwet ging vooral over gokverslaving
Kamerdebat nieuwe kansspelwet ging vooral over gokverslaving
Het ziet ernaar uit dat er een Kamermeerderheid is voor legalisering van online gokken, maar wel onder voorwaarde dat zo'n €10 miljoen terugvloeit naar de sport. Doordat de online gokbedrijven straks alleen 29 procent kansspelbelasting gaan betalen en geen afdracht verplicht zijn aan goede doelen, vrezen de huidige goede doelenloterijen voor een maatschappelijke schade die kan oplopen tot €150 miljoen minder inkomsten voor goede doelen per jaar.
 
Donderdag 23 juni vond het eerste plenaire debat plaats in de Tweede Kamer over de modernisering van de uit 1964 stammende Wet op de kansspelen (WOK). Het ministerie van V&J heeft bijna vier jaar lang met dit weerbarstige dossier geworsteld. De nieuwe wet moet het onder andere mogelijk maken dat Nederlanders legaal kunnen gokken op sportwedstrijden, pokeren, bingoën en naar een virtueel casino gaan. Bijna een miljoen mensen zouden daarvoor naar buitenlandse sites gaan. Illegaal dus.
 
Kansspelbelasting
Vooral de huidige goede doelenloterijen hebben zich, samen met hun beneficianten, fel verzet tegen openstelling van het huidige restrictieve systeem. Zij vrezen voor oneerlijke concurrentie doordat online gokken met 'directe uitbetaling' ten koste gaat van bestedingen aan goede doelenloterijen. Deze zijn verplicht de helft van hun inkomsten door te zetten naar hun maatschappelijke beneficianten, maar dat geldt vooralsnog niet voor de nieuwe online aanbieders. Die hoeven slechts 29 procent kansspelbelasting af te dragen (zeer tot hun ongenoegen, want het was aanvankelijk 20 procent). De goede doelenloterijen argumenteren dat zij niet alleen een verplichte afdracht hebben, maar ook nog eens de 29 procent kansspelbelasting betalen. Dit zou betekenen dat van elke ingelegde euro 54 cent toekomt aan de samenleving bij een inleg van ruim €1,5 miljard (2015). Volgens de goede doelenloterijen betekent dit rekensommetje dat de online gokbedrijven slechts 1,45 procent van hun inleg aan de samenleving moeten overmaken in de vorm van belasting.
 
Afdracht aan sportsector
In het debat van donderdagavond ging het echter nauwelijks over deze afdrachten, maar vooral over de voorwaarden voor toelating rond het thema van de gokverslaving. Ook was de jurisdictie en slagkracht van toezichthouder Ksa nadrukkelijk onderwerp van gesprek. VVD en PvdA willen dat de online gokbedrijven, die zich voor een groot deel op sport richten, ook afdragen aan die sector. Er is sprake van een bedrag tussen €8 en €10 miljoen. Dat geld moet komen uit de verhoging van de kansspelbelasting van 20 naar 29 procent. Ook moeten de online gokbedrijven geld storten in een pot voor de bestrijding van gokverslaving.
 
Kansspelverslaving
Het huidige wetsvoorstel zet vooral in op het voorkomen van kansspelverslaving, het beschermen van de consument en het tegengaan van illegaliteit en criminaliteit. De PVV is op hoofdlijnen positief. Maar CDA, ChristenUnie en SGP zijn niet overtuigd: gokverslaving zal door legalisering van het internetaanbod eerder toe- dan afnemen. D66 en SP zetten vraagtekens bij de privacywaarborgen voor spelers.
 
Sponsoring
De KNVB verzet zich tegen een voorstel van het CDA om gokaanbieders te verbieden sporters en sportclubs te sponsoren. 'Zo'n verbod is niet de oplossing, maar een vorm van symptoombestrijding', zegt directeur Gijs de Jong van de nationale voetbalbond. 'In Europa lopen we op het onderwerp kansspelen zo'n vijftien jaar achter. Nergens binnen Europa is een dergelijk verbod op sportsponsoring van kracht.'
 
Maar de grootste verrassing tijdens het Kamerdebat kwam van de PvdA bij monde van Mei Li Vos. Zij stelde: 'In de visie van de PvdA hebben mensen de vrijheid om te drinken, te gokken en te roken, maar de staat mag en moet wijzen op de gevaren en er ook voor zorgen dat mensen die in de problemen komen, worden geholpen. Dit moet worden betaald van het geld van bedrijven die de problemen veroorzaken.'
gerelateerde items