Onderzoek: vrouwen guller voor goede doel dan mannen

25 september 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (25 september) - Wie geven er meer aan het goede doel: mannen of vrouwen? Grant Thornton, een consultancy firma, zocht het uit door de data van de Amerikaanse fiscus door te vlooien. De vrouwen zijn (voorlopig) winnaar.


Jaarlijks maakt de IRS een wereld aan data openbaar. Daarin is ook informatie te vinden over het geefgedrag van Amerikaanse burgers. Grant Thornton hield de data tegen het licht en kwam tot de conclusie dat Amerikaanse vrouwen meer aan het goede doel geven dan Amerikaanse mannen.

 


Grant Thornton keek naar de cijfers over 2005, het laatste jaar waarover data over geslacht beschikbaar is, en turfde dat Amerikaanse vrouwen in dit jaar 5 miljard dollar meer weggaven aan charitatieve organisaties dan Amerikaanse mannen. In totaal gaven de vrouwen 21,7 miljard dollar weg en mannen 16,8 miljard, oftewel bijna 25% minder.

 


Dit is in zekere zin curieus, omdat de IRS in 1997 nog concludeerde dat mannen guller waren dan vrouwen: zij gaven in dit jaar 3 miljard dollar meer. Een verklaring voor het verschil geeft Grant Thornton niet. Het is dan ook te vroeg om te concluderen dat dezelfde trends in Nederland toepasbaar zijn.