Onderzoek: rol non-profits belangrijker dan gedacht

5 oktober 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

De non-profit sector groeit in omvang en belang, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten. Recent onderzoek van het John Hopkins Institute for POlicy Studies naar de rol van non-profits geeft aan dat de sector ook in economische zin niet te onderschatten is.


Het UN Non-profit Handbook Project riep in 2003 op tot meer en gedetailleerder onderzoek naar de omvang en de economische impact van non-profits. Vooral nationale bureaus van statistiek, zoals het CBS, werden aangesproken.

 


Het Amerikaanse John Hopkins Institute heeft handen en voeten gegeven aan de oproep. De afgelopen tijd heeft het instituut data ontvangen van 26 landen. De hoop is dat voor 2008 nog eens 30 landen hun informatie over de nationale non-profit sector afstaan.

 


Het instituut heeft alvast enkele conclusies getrokken uit de aangeleverde gegevens. Zo blijkt dat in Canada wanneer ook vrijwilligerswerk wordt meegerekend de non-profit sector een aandeel van 8% heeft in het Bruto Nationaal Product. Daarmee worden sectoren als de mijnbouw en de retail overschaduwd.

 


In de VS zijn non-profits verantwoordelijk voor 5% van de nationale omzet. Dat is meer dan bijvoorbeeld de agrarische sector. Een ander opvallend gegeven is dat in België de bijdrage van de non-profit sector aan het BNP in de periode 2000-2003 drie keer zo snel groeide als de economie. Het John Hopkins Institute stelt dan ook dat het belang van non-profits in economische zin lange tijd ten onrechte is onderschat.