Onderzoek naar fraude met hulpgeld Syrië

5 september 2016, 12:00
Minister Ploumen
Minister Ploumen
Vluchtelingenorganisaties Save the Children en Stichting Vluchteling zijn een onderzoek begonnen naar fraude met hulpgelden aan Syrië in Turkije. Lokale leveranciers zouden met onderlinge prijsafspraken de prijzen van producten voor de organisaties onnodig hoog hebben gemaakt. Daar zijn wellicht ook Nederlandse gelden bij betrokken.
 
Door onderlinge prijsafspraken te maken, hebben Turkse leveranciers hulporganisaties mogelijk te veel laten betalen voor goederen die zij nodig hadden om humanitaire hulp in Syrië te kunnen leveren. ‘Grootschalige hulpverlening in conflictgebieden brengt altijd risico’s met zich mee. De omstandigheden zijn chaotisch, er is gevaar voor lijf en leden en de logistiek is buitengewoon complex terwijl snelheid is geboden om levens te redden. Het ziet ernaar uit dat minder frisse elementen een slaatje hebben geslagen uit deze omstandigheden en dat betreuren wij ten zeerste’, zegt Stichting Vluchteling.
 
‘Fraude lijkt te bewijzen’
De hulpprogramma’s die door de fraude getroffen zouden zijn, worden gefinancierd met geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Ploumen noemt de fraude schandalig. Ze zegt dat de betrokken organisaties haar al vroeg op de hoogte hebben gesteld en dat de fraude waarschijnlijk te maken heeft met prijsafspraken. Volgens Ploumen lijkt het erop dat de fraude bewezen kan worden. Als dat inderdaad zo is, wil ze het geld terug en ze heeft goede hoop dat dat gaat lukken. Ze benadrukt dat het gaat om geld van de Nederlandse belastingbetaler.
Ze hoopt dat de organisaties de schade op hun beurt kunnen verhalen op de fraudeurs.
 
(Bron: NOS)
 
gerelateerde items