Onderzoek: lobbywerk slecht verantwoord

22 mei 2008
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (22 mei) - De Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie van het ministerie van Buitenlandse Zaken concludeert in een rapport dat ontwikkelingsorganisaties hun lobbywerk slecht verantwoorden.


Organisaties als Cordaid, Hivos, ICCO en Oxfam Novib kunnen niet aantonen wat de effecten zijn van de vele miljoenen ontwikkelingsgeld die zij elk jaar uitgeven om overheden en bedrijfsleven te beïnvloeden.

 


Er werden 62 projecten onderzocht. Het beeld dat oprijst uit deze studie is niet florissant. De inspectie concludeert dat bijna nooit iets valt te zeggen over effectiviteit en doelmatigheid van lobby's. Zes campagnes boekten wel aantoonbaar resultaat, maar in hoeverre deze resultaten in verhouding stonden tot de investeringen in tijd en geld is niet duidelijk.

 


In de onderzochte periode 200 tot 2004 gaven de organisatie in totaal 212 miljoen euro uit aan lobbywerk. In een eerste reactie zegt minister Koenders, die het rapport naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, dat "er ruimte is voor verbetering" en dat een aantal organisatie ondertussen al een stuk doelmatiger te werk gaat.

 


Zie ook: www.minbuza.nl