Onderzoek:

9 februari 2012
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTERDAM (9 februari) - Jaarplannen van Nederlandse organisaties worden onvoldoende benut, blijkt uit Wendbaarheidsonderzoek dat in opdracht van Yacht is uitgevoerd door Market Response. Binnen de branche overheid en non-profit is zelfs de grootste inhaalslag nodig. Slechts 47 procent van deze organisaties is onvoldoende wendbaar en is niet ingericht op plotselinge veranderingen.


Volgens de onderzoekers is deze uitslag vooral te wijten aan de inrichting en aansturing van overheid- en non-profitorganisaties. Maar ook het HR-beleid en kennismanagement zijn onvoldoende wendbaar ingericht en de processen zijn niet goed ingericht op toekomstige veranderingen. Van alle bedrijven maakt 95 procent (meer)jarenplannen, maar bij meer dan een kwart blijven die in de kast liggen. Slechts 51 procent van de organisaties geeft aan dat het jaarplan daadwerkelijk wordt gebruikt. In de non-profitsector is dit met 47 procent dus nog lager.


"Zorgelijk beeld"

Ook hebben organisaties moeite een jaarplan werkend te krijgen. Slechts een luttele 9 procent van de organisaties beschikt over een jaarplan dat kwaliteit heeft, ‘futureproof' is, bekend is bij alle medewerkers en de organisatie helpt haar doelen te bereiken. Peter Hulsbos, algemeen directeur van Yacht: "Deze cijfers schetsen een zorgelijk beeld. Ze wijzen op een grote mate aan inefficiëntie bij Nederlandse organisaties. Men besteedt tijd en energie aan jaarplannen, maar in de praktijk worden ze niet ingezet om effectief sturing te geven aan de organisatie. Het zijn papieren tijgers."