Onderzoek: hulporganisaties houden deel tsunami-donoren vast

19 oktober 2006
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

Het Amerikaanse onderzoek Index of National Fundraising Performance wijst uit dat het aantal donateurs het afgelopen jaar in de VS gedaald is. Positief nieuws is er ook: hulporganisaties hebben een deel van de nieuwe ‘tsunami-donateurs' weten vast te houden.


Tijdens het door de Target Analysis Group verrichte onderzoek is transactie data van 68 charities over de periode half 2005 tot half 2006 beoordeeld. Het ging om door 40 miljoen donoren verrichte transacties ter waarde van 2 miljard dollar.

 


Volgens de onderzoekers is het absoluut aantal donoren tijdens de onderzochte periode gedaald met 2,5%. Het totaal geschonken bedrag bleef ongeveer gelijk, omdat de gemiddelde donatie steeg met 3%.

 


In vergelijking met de maanden vlak voor de tsunami zijn de inkomsten in de charitatieve sector met 8% gestegen. Hulporganisaties zagen over dezelfde periode hun inkomsten met 51% stijgen. Conclusie: hulporganisaties hebben een deel van de nieuwe ‘tsunami-donoren' in de periode daarna weten vast te houden.