Onderzoek: giving circles sterk in opkomst

7 juni 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Nieuw onderzoek in de Verenigde Staten toont aan dat giving circles een steeds belangrijkere factor worden op de filantropische marktplaats. De laatste jaren werd via deze geefkringen honderd miljoen dollar opgehaald.


Giving circles zijn een soort kruising tussen een boeken- en beleggingsclub. Individuen komen in de privé-sfeer bij elkaar, "poolen" hun geefgeld en zoeken daar een goed doel bij. In de VS zijn 400 giving circles geïdentificeerd in 45 Amerikaanse staten. De gemiddelde geefkring bestaat uit 30 tot 50 leden, waarvan iets meer dan de helft vrouw is in de leeftijd tussen 35 en 45 jaar.

 


De geefkringen zijn sterk in opkomst, aldus een recent onderzoek van het Forum of Associations of Regional Grantmakers. Het aantal geefkringen blijkt de laatste jaren meer dan verdubbeld. De laatste vier jaar is via de giving circles 100 miljoen dollar bij goede- en maatschappelijke doelen terecht gekomen. Een fractie van het totaal aantal Amerikaanse geefdollars, maar wel een significant (en sterk groeiend) bedrag.

 


Tijdens het onderzoek zijn 160 geefkringen onderzocht, die in totaal 12.000 leden hebben. Klik hier om het onderzoek te downloaden.