Onderzoek: fondsen nalatig bij registratie domeinen

22 november 2007
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (22 november) - Leverancier van internetdiensten Bratpack heeft de aanwezigheid van goede doelen op internet onderzocht. Conclusie: met name waar het de registratie van domeinnamen betreft zijn de fondsen vaak nalatig.


Veel doelen vergeten dat er naast de .nl domeinnamen nog andere extensies zijn. Wanneer een fonds vergeet deze .eu, .com of .org extensie te registreren ontstaat een precaire situatie. De betreffende domeinnamen kunnen worden gekaapt door derden met minder frisse bedoelingen. Ook zijn er opkopers actief die hopen later de betreffende domeinen tegen een aantrekkelijke prijs door te verkopen.

 


Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat acht van de tien grootste Nederlandse doelen nalatig zijn in hun domeinregistratie. Als voorbeeld worden www.kankerbestrijding.com en www.nierstichting.com genoemd. In beide gevallen komt de nietsvermoedende bezoeker terecht bij een domeinkaper. Zo gaat veel potentieel bezoek voor de goede doelen verloren.

 


De genoemde domeinen zijn door Bratpack ter bescherming van de betreffende doelen inmiddels alsnog geregistreerd.

 


Bratpack stelt in een persbericht dat de goede doelen vaak de kosten opvoeren als een reden om niet te registreren. Dat is curieus, want een extra domeinnaam kost hoogstens 25 euro op jaarbasis. Het terugkopen van het betreffende domein van domeinspeculanten kan honderden of, in sommige gevallen, duizenden euro's kosten.

 


De fondsen staan wanneer zij te langzaam zijn in het registreren niet helemaal machteloos tegenover de domeinkapers. De Nederlandse wet beschermt .nl domeinnamen. De rechter kan domeinkapers sommeren het gekaapte domein terug te geven. Voor andere extensies geldt deze bescherming echter niet.

 


Het devies is volgens Bratpack - niet geheel zonder eigenbelang - dan ook: registreren.