Onderzoek CBF: fondsen zitten op grote reserves

Onderzoek CBF: fondsen zitten op grote reserves
Onderzoek CBF: fondsen zitten op grote reserves
4 september 2013
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Slechts een klein deel van de inkomsten van goede doelen wordt opgehaald met collecteren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving. Fondsen haalden vorig jaar in totaal 1,1 miljard euro op, waarvan 35 miljoen euro afkomstig was van collectes. Het grootste deel kwam uit nalatenschappen (200 miljoen euro) en giften en contributies (763 miljoen). Daarnaast blijkt dat fondsen op grote reserves zitten.

In 2012 hadden de 231 fondsen uit de CBF-cijfers ruim 2,9 miljard euro aan inkomsten. Daarvan ging 2,6 miljard euro op aan de doelstellingen en werd ruim 300 miljoen besteed aan  kosten voor de eigen fondsenwerving (170 miljoen) en beheer- en administratiekosten (114 miljoen).

2,2 miljard aan reserve
De fondsen zitten daarnaast op enorme reserves. Als er over een jaar geld meer geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven, vloeit de winst naar de reserves. In 2012 hadden 231 goede doelenorganisaties een totale reserve van 2,2 miljard euro.
Het Centraal Bureau Fondswerving benadrukt dat het inzake 2012 om voorlopige cijfers gaat, omdat niet alle goede doelenorganisaties hun cijfers al openbaar hebben gemaakt.
CBF