Onderzoek: Amerikanen geven relatief veel

29 november 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Zijn Amerikanen guller dan andere wereldburgers? Een onderzoek van de Engelse Charities Aid Foundation suggereert dat dit inderdaad het geval is. Ander opvallend gegeven: landen waar de belastingen laag zijn herbergen een gullere bevolking.


Volgens de onderzoekers geven Amerikaanse burgers gezamenlijk 1,67% van het bruto nationaal product van de VS weg op jaarbasis. In Engeland ligt dat percentage op 0,73%. Van de in totaal twaalf onderzochte landen deed Frankrijk het met 0,14% het slechtst.

 


Het belangrijkste verschil tussen de Amerikanen en de Engelsen is de mate en frequentie van religieus geven in de VS. Ongeveer 60% van het verschil met andere landen kan door het reli-geven worden verklaard. Wel geven de Britten meer aan internationale doelen (13% van alle donaties). De Amerikanen houden vrijwel al het geefgeld binnen de landsgrenzen. Slechts 3% gaat naar buitenlandse doelen.

 


In landen waar de belastingen hoog zijn wordt minder geschonken, met name wanneer in die landen belastinggeld wordt gebruikt om sociale voorzieningen en een mensvriendelijk systeem van ziektekostenverzekeringen te bekostigen. Waar de belastingen laag zijn en de overheid veel taken laat liggen (lees: in de VS), tiert het private initiatief welig.

 


Nederland is in het onderzoek niet meegenomen. Een snelle rekensom met het boek Geven in Nederland in de hand leert dat in Nederland 1,13% van het BNP wordt weggegeven. Indirect worden via de begroting van het ministerie van OS nog eens enkele miljarden (0,8% van het BNP) weggeschonken, voornamelijk aan buitenlandse noodhulp en projecten. Waarmee ons land het in de lijst van de Charities Aid Foundation zeer goed zou hebben gedaan.

 


Klik hier voor de complete tekst van het onderzoek.