Ondernemers krijgen een kijkje achter de schermen bij philharmonie zuidnederland

Ondernemers krijgen een kijkje achter de schermen bij philharmonie zuidnederland
Ondernemers krijgen een kijkje achter de schermen bij philharmonie zuidnederland
7 november 2019
Nieuws | | Organisatienieuws

Samenwerken naar een gezamenlijk einddoel, communicatie, toewijding, focus, talent en leiderschap: zowel ondernemers als musici gaan voor kwaliteit en leveren daarvoor topprestaties. Wat komt er allemaal bij kijken voordat musici klaar zitten om te gaan spelen bij een concert? Hoe is de bedrijfsvoering van een orkest? Hoe gaat het orkest om met innovatie in een wereld waar digitalisering steeds meer impact heeft op ons dagelijks leven?
 
Begin november 2019 kwamen ca. zestig ondernemers die lid zijn van de business club World Trade Center Eindhoven op bezoek bij philharmonie zuidnederland. Dankzij een mooi programma met afwisselend verdiepende presentaties, een repetitiebezoek aan het orkest en een lunch samen met musici zijn de ondernemers meer te weten gekomen over zowel bedrijfsvoering en innovatie van het orkest als het dagelijkse reilen en zeilen. 
 
Jos Roeden, artistiek programmeur, legde helder de functie van dirigent, concertmeester en aanvoerders in het orkest uit. Daarnaast legde hij de link met het bedrijfsleven en vertelde over de maatschappelijke impact van het orkest in de regio, o.a. door samenwerking met lokale muziekverenigingen en educatie projecten op scholen.
 
Het bijwonen van een deel van de repetitie onder leiding van dirigent Stefan Blunier maakte veel indruk: de ondernemers roemden niet alleen de musici om hun talent en vakmanschap maar bewonderden ook het samenspel, de onderlinge communicatie en leiderschap van de dirigent. “Een bijzondere ervaring om van zo dichtbij te zien hoe muziek van topkwaliteit tot stand komt”, aldus een enthousiaste ondernemer. 
 
Marieke Bakker, orkestinspecteur, gaf levendige voorbeelden en anekdotes over probleemoplossend vermogen en creativiteit als bijvoorbeeld gast solisten niet de juiste kleding hebben meegenomen voor het concert. Ook gaf zij inzicht in het productieproces: vaak gaat er een traject van een paar jaar vooraf aan de uitvoering van een concert. 
 
Ondernemers en musici hadden een levendige uitwisseling met elkaar tijdens de lunch. Zo kwam bijvoorbeeld de korte gezamenlijke repetitietijd ter sprake: voor een stuk dat vrijdagavond in première gaat, repeteren de musici vaak de dinsdagochtend ervoor voor het eerst samen. 
 
Verdiepende inzichten en plezier gingen mooi hand in hand tijdens dit bijzondere event!
 
Bent u geïnteresseerd in een kijkje achter de schermen bij philharmonie zuidnederland voor uw organisatie? Neem contact op met relatiemanager Maud Douwes:
06 1240 1230  maud.douwes@philharmoniezuidnederland.nl