Ondanks crisis goede sfeer Dag van de Filantropie

9 oktober 2008
Nieuws | | Filantropie

Op dinsdag 30 september verzamelde tout filantropisch België zich te Brussel voor de eerste Dag van de Filantropie. Ook een bescheiden delegatie uit Nederland maakte het spektakel mee en zag dat we in Nederland op een aantal fronten voorop lopen. Een korte impressie.


Het was slechts één dag na zwarte maandag. De dag waarop, naar we mogen aannemen, ook veel filantropische geld verdampte. Niettemin was de stemming in het Radisson Sas Royal Hotel -recht tegenover een immense vestiging van Fortis....- opperbest: meer dan vijfhonderd mensen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van de Koning Boudewijn Stichting en verheugden zich op een boeiende bijeenkomst. Luc Tayart de Borms, bestuurder van de KBS, heette eenieder opgewekt welkom en wees ons met nadruk op de enige krant met goed nieuws vandaag: de speciaal voor de aanwezigen gemaakte Filantropiekrant, zowel in een Vlaamse als in een Franse versie beschikbaar. Alleen al daarom was het bijwonen van dit evenement een genoegen: alles afwisselend in het Frans en in het Vlaams, met hier en daar een korte uitstap naar het Engels. Voor iemand die (te) weinig vergadert in Brussel uitermate charmant. Je realiseert je dat die charme wel zijn prijs heeft: de helft van het budget van de dag moet zijn opgegaan aan vertalers en vertalingen. Overigens hoefde niemand behalve onze gastheer zich daar zorgen over te maken want deelname aan de Dag van de Filantropie was geheel kosteloos.

 


Toegevoegde waarde 

Wat dat betreft kunnen de Nederlandse vermogensfondsen zich eens achter de oren krabben: hun evenknie KBS speelt een voortrekkersrol in de professionalisering en uitbouw van de filantropische sector in België, zoals de Ford Foundation dat in de VS doet met z'n "Funding Foundations" en steun aan GrantCraft. De Nederlandse fondsen zouden een grotere toegevoegde waarde voor de samenleving hebben wanneer ook zij zich deze taak zouden stellen.

 


Qua opzet leek het evenement een kleiner zusje van onze Civil Society: de dag begon plenair, bood tussendoor keuze sessies en eindigde ook weer plenair.

Wij werden zoal onthaald op Orianne Collins (inderdaad de beeldschone vrouw van) die vertelde over de Little Dreams Foundation, er was de presentatie van het in opdracht van de KBS uitgevoerde onderzoek naar de vraag "Hoe wordt filantropie beleefd door de Belgen?". Antwoord: een grote meerderheid van de Belgen beschouwt filantropie als essentieel om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Voorzitter van de KBS, Peter Piot vroeg zich retorisch af welke rol filantropie in de samenleving speelt en concludeerde "in ieder van ons zit op een bepaald moment een potentiële filantroop". Aan bod kwamen verder de plaats van filantropie in de media, de rol van adviseurs, internationale tendensen, lokale mogelijkheden, noord-zuid filantropie en de perceptie van jongeren op filantropie. Onderwerpen die ook bij ons al wel eens de revue zijn gepasseerd. Afsluitend liet de vervanger van de minister van Financiën (die had toegezegd te komen maar waarschijnlijk zwetend aan de overkant zat...) zijn licht schijnen over de kwestie hoe filantropie de komende jaren verder tot bloei kan komen. De overheid juicht het particulier initiatief natuurlijk van harte toe en zal zo veel mogelijk faciliterend optreden. Dat geluid klinkt bekend.

 


Nederland loopt voor 

De wandelgangen-conclusie van de Nederlandse aanwezigen -van harte bevestigd door aanhakende Belgische gesprekspartners- was dat België op een aantal fronten achter loopt op Nederland. Niet alleen omdat wij al jaren gewend zijn bijeen te komen op Civil Society, maar ook omdat wij het CBF kennen, omdat we vakbladen over filantropie en fundraising hebben, omdat onze brancheverenigingen bijdragen aan de professionaliteit, omdat wij dankzij Geven in Nederland wél inzicht hebben in de filantropie-cijfers, omdat er bij ons zoekmachines en andere informatieve websites over filantropie zijn, omdat wij een Transparantprijs uitreiken. Al dat fraais moeten de Belgen vooralsnog ontberen.

 


Een jaarlijkse Dag van de Filantropie zal de achterstand in ieder geval op één front in hoog tempo wegwerken.

 


Femke Lagaaij

De Bomen mvo en filantropie


http://www.debomen.info/