Omzeilde NCDO Europese aanbestedingsregels?

25 oktober 2007
Nieuws | | Ontwikkelings samenwerking

AMSTELVEEN (25 oktober) - Onlangs lag minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking onder vuur over het niet aanbesteden van het Het Akkoord van Schokland. Deze week berichtte dagblad De Pers dat ook de NCDO de Europese aanbestedingsregels aan haar laars lapt. Opnieuw zouden PvdA-partijleden elkaar de bal hebben toegeschoven.


De Pers heeft onderzoek verricht naar de aanbestedingen van NCDO en concludeert dat de Europese regels jarenlang zijn genegeerd. Dat geldt ook voor de Nacht van de VN, een evenement dat is gegund aan het bureau Booij, Klusman en Van Bruggen. Het management van dit bureau is PvdA-lid, evenals NCDO-directeur Hennie Helmich (zie foto).

 


NCDO verweerd zich door in een persbericht te stellen dat de opdracht correct is gegund, omdat de Europese drempelwaarde niet is overschreden. NCDO-directeur Hennie Helmich: "Wij zijn het niet verplicht en we hebben niemand bevoordeeld."

 


Dat bestrijdt De Pers. Het dagblad laat enkele deskundigen aan het woord die vinden dat NCO bedragen ongeoorloofd heeft gesplist. Daardoor zou de drempelwaarde handig omzeild zijn. Er zou wel degelijk een aanbesteding hebben moeten plaatsvinden.

 


Leon Kruitwagen, directeur van de branchevereniging van aanbestedingsbureaus IDEA, noemt het in de Pers onverstandig dat NCDO de regels probeert te omzeilen. "Als je onderhands gunt krijg je nooit de beste creatieve ideeen tegen het optimale budget. Als je een goede pitch uitschrijft, kun je een betere budgetvergelijking maken en weet je zeker dat je met de juiste partners aan tafel zit. Het mes snijdt aan twee kanten."