Ombudsmannen starten onderzoek naar stages

26 april 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (26 april) - Naar aanleiding van een klacht van Defence for Children (DfC) in 2011 gaan kinderombudsman Marc Dullaert en Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer onderzoek doen naar de situatie van kinderen zonder verblijfsvergunning die voor hun opleiding geen stage kunnen lopen en daarmee geen diploma kunnen behalen. De situatie van deze kinderen werd over het voetlicht gebracht door onder meer Start Foundation, met de oprichting van het Stoutfonds.

DfC meent dat het Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK) en de Leerplichtwet worden geschonden op het moment dat deze kinderen geen stage mogen lopen. Ook meent de organisatie dat schriftelijke toezegging is gedaan door de voormalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om te regelen dat een tewerkstellingsvergunning niet langer nodig is voor het lopen van stage. Die toezegging wordt door het huidige Kabinet niet nagekomen.

“Niet onzorgvuldig”
Dullaert en Brenninkmeijer schreven een brief aan de minister van OCW waarin ze aangaven dat kinderen recht hebben op onderwijs op grond van het IVRK. Ook wezen ze erop dat er door de minister werd teruggekomen op eerdere toezeggingen. Vorige maand meldde de minister dat het Kabinet niet onzorgvuldig handelt. Deze brief was de aanleiding om een onderzoek in te stellen.

Brief aan de minister
In een brief van 19 april aan de minister van OCW is verzocht in te gaan op het gewijzigde standpunt van het kabinet ten opzichte van het vorige kabinet als het gaat om het lopen van stage door minderjarige vreemdelingen. Verder is de minister gevraagd of zij bereid is haar standpunt, mede naar aanleiding van het voornemen van de gemeente Amsterdam om minderjarigen zonder geldige verblijfsstatus stage te laten lopen, aan te passen. De minister is verzocht om binnen vier weken te reageren.