OM eist werkstraf tegen ex-directeur Childright Fund

Het OM eist 240 uur werkstraf
Het OM eist 240 uur werkstraf
10 juli 2016

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier maanden geëist tegen Raymond C., de voormalig directeur van de Stichting Childright Fund (CFR). De 61-jarige man wordt ervan verdacht bijna 115.000 euro van de stichting te hebben verduisterd. Dat geld was bedoeld voor arme kinderen in de derde wereld.
 
Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) sprak al in 2007 met de voorzitter van de stichting over de interne administratieve organisatie. Jaarverslagen waren niet beschikbaar, waardoor er geen enkel zicht was op de bestedingen van de instelling. Op de website van ChildRight werd bovendien onjuiste informatie gegeven over de bestedingen van de donatiegelden geworven via de direct dialogue methode (straatwerving). Na nader onderzoek deed het CBF in februari 2008 aangifte tegen bestuur en directie van ChildRight Fund. In 2010 startte het Openbaar Ministerie een onderzoek naar de misstanden.
 
Onderzoek
Justitie beschikte destijds over aanwijzingen dat er jarenlang grote sommen geld, mogelijk miljoenen euro’s, niet terecht zijn gekomen bij de kansloze kinderen in de derde wereld, waarvoor het geld bestemd was. Het onderzoek richtte zich op verschillende geldstromen, waaronder op een hulpproject op Sri Lanka, dat werd opgezet na de ramp met de tsunami. In de regio waar tien schooltjes met geld van ChildRight zouden worden gebouwd, bleken niet meer dan drie schuurtjes te zijn neergezet. De lokale agent van ChildRight is ontslagen.
 
Raad van Toezicht
Multimiljonair Jacob Gelt Dekker, die jarenlang voorzitter van de Raad van Toezicht van het fonds was, keerde Childright al in 2007 de rug toe, omdat hij vond dat het bestuur onvoldoende verantwoording aflegde. Gelt Dekker, die buiten de organisatie in Amsterdam om zelf rechtstreeks 3,5 ton eigen geld in projecten van ChildRight stak, reageerde in 2010: ‘Het is zuur. Ik heb heel veel tijd en geld in ChildRight gestopt. Aan de andere kant: als je in een Raad van Toezicht zit, moet je aan de bel trekken, alleen achteraf zeg ik: ik had het véél eerder moeten doen…’
 
Directeur leefde op grote voet
Inmiddels is gebleken dat Raymond C. in de tijd dat hij bij het goede doel werkte, slechts 17 procent van de donaties ook daadwerkelijk naar buitenlandse projecten ging. Volgens het OM leefde hij op grote voet. Het achterovergedrukte geld zou hij hebben gebruikt voor dure reizen naar het buitenland, uitjes naar het casino en hij zou ook geld hebben overgemaakt naar de rekening van zijn vrouw in Amerika. ‘Door zijn handelen heeft hij ervoor gezorgd dat een groot deel van het ingezamelde geld niet gebruikt kon worden voor hulp aan de kinderen. Ook verliest het publiek het vertrouwen in goede doelen organisaties die afhankelijk zijn van donaties’, aldus het OM.
 
(Bronnen De Dikke Blauwe, Telegraaf, Parool)