Toon alles (1)

OM betaalt Fonds1818 nu opeens wel…

6 maart 2017, 15:00
Goed advies aan fondsen in vergelijkbare positie: beetje publiciteit kan geen kwaad...
Goed advies aan fondsen in vergelijkbare positie: beetje publiciteit kan geen kwaad...
Nadat Fonds1818 vorige week een incasso stuurde aan het Openbaar Ministerie om een schadebedrag van bijna 70 mille op te eisen en daarover, o.a. via De Dikke Blauwe, de publiciteit zocht, is de staat deze week prompt over de brug gekomen. Het geld stond vanmorgen op de bankrekening van het Haagse vermogensfonds, inclusief wettelijke rente. Hoe een beetje publiciteit en een koekje van eigen wettelijke deeg prima hebben geholpen…
 
Fonds1818 had al zeer geruime tijd het genoemde schadebedrag tegoed van de Landelijk Beslag Autoriteit (LBA). De bijna 70 mille kwam het fonds toe na een oplichtingszaak. Het OM zegde dit al in mei 2016 toe, maar kwam maar niet over de brug.

De LBA had al sinds 2013 een bedrag in beheer, dat in beslag is genomen bij de Stichting Rythm of Reason als het zogenoemde ‘wederrechtelijk verkregen voordeel na valsheid in geschrifte en witwassen’. Een gevalletje oplichting, in gewoon Nederlands.  Al in 2013 hadden de directeur en de penningmeester van Rythm of Reason in totaal € 1.768.149,40 betaald aan de Staat om strafvervolging te voorkomen en om het wederrechtelijk verkregen voordeel terug te betalen. Dat voordeel ontstond doordat donaties van Fonds 1818 en andere fondsen in de eigen zak van de festivalorganisatoren zijn verdwenen. Fonds 1818 hadt recht op € 68.697.

Op 11 mei 2016 werd met de Officier van Justitie overeenstemming bereikt over uitbetaling van dit bedrag. De som van € 68.697 was overigens minder dan de helft van de schade die Fonds 1818 heeft geleden. Op alle verzoeken en rapellen reageerde het Openbaar Ministerie niet, of slechts met toezeggingen die niet zijn nagekomen. Fonds 1818 gebruikte nu het rechtsmiddel dat voor elke schuldeiser openstaat die meent dat een schuldenaar niet aan zijn verplichtingen voldoet. En die schuldenaar was in dit geval de Staat. 

Fonds1818-directeur Boudewijn de Blij: 'Vanochtend hebben we het geld van het OM, met de wettelijke rente erbij, ontvangen. Dat is in ieder geval gelukt. Andere fondsen in dezelfde positie hebben nog niets ontvangen, dus het lijkt erop dat publiciteit helpt!'

►Bron: Fonds1818

►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
gerelateerde items