NVO 2021: ‘Verenigingen onder druk door pandemie’

Beeld: Adam Niescioruk/Unsplash.
Beeld: Adam Niescioruk/Unsplash.
2 december 2021
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Dit jaar is voor de tweede keer het Nationaal Verenigings Onderzoek uitgevoerd. Het grootschalige onderzoek naar alle verenigingen in Nederland wordt uitgevoerd door het Instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen (IVBB) en De Nederlandse Associatie (DNA). De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een toegankelijk rapport met als doel het verenigingslandschap meer en beter in kaart te brengen.
 
Volgens de onderzoekers hebben er 4608 verenigingen deelgenomen aan het onderzoek en is daarmee ‘de impact van verenigingen als nooit te voren zichtbaar gemaakt’. Alle types konden meedoen: van grote koepels tot kleine vrijwilligersorganisaties.  Door de verenigingen beter in kaart te brengen hopen de onderzoekers de positie van verenigingen te versterken. Daarbij wordt naar antwoorden gezocht op vragen als ‘Welke verenigingen zijn er, welke rol spelen ze en wat zijn de uitdagingen?’.
 
Zorgen voor later
Wat duidelijk uit het onderzoek naar voren komt is de impact van de pandemie op de vrijwilligersverenigingen in Nederland. Zo zouden veel organisaties problemen ervaren met het behouden van vrijwilligers en het werven van nieuwe vrijwilligers – vooral als het gaat om jongeren. Bovendien ervaren bestuurders volgens het onderzoek meer druk door de steeds veranderende coronamaatregelen,  de ingewikkelde wet- en regelgeving en maken ze zich zorgen over het herstel na de crisis. Ook de grote ‘generatie-kloof’ baart zorgen: ongeveer de helft van de leden zou bestaan uit 55-plussers, waarvan een derde 67 jaar of ouder is.
 
Verbinding
Tijdens de pandemie spelen verenigingen volgens het onderzoek juist ook een belangrijke rol; namelijk die van verbinder. ‘In tijden van crisis zoeken we verbinding en dat raakt de kern van de verenigingswereld. Wij verbinden elkaar. De politiek wist verenigingen bijzonder goed te vinden om te overleggen over de noodzakelijke coronamaatregelen. Veel verenigingen bleken hun leden praktisch te kunnen adviseren over het omgaan met de coronamaatregelen’, aldus het rapport. Op deze manier konden vereniging van extra waarde zijn.
 
SDG’s
De belangrijkste thema’s die spelen bij verenigingen zijn volgens het onderzoek gezondheid, duurzaamheid en cyber security. Ook zouden onderwerpen als diversiteit, discriminatie, kansengelijkheid en energietransitie hoog op de agenda staan. Het onderzoek vermeldt dat verenigingen een ‘grote rol zouden kunnen spelen’ bij het aanpakken van de klimaatcrisis. De onderzoekers stellen zelfs dat hun rol ‘onmisbaar’ is. Tegelijkertijd wordt er benadrukt dat het van belang is dat met name de kleine vrijwilligersorganisaties stappen maken op het gebied van de Sustainable Development Goals (SDG’s).
 
Bron: Nationaal Vereningings Onderzoek, Vereniging NOV
Klik hier voor het volledige rapport.
Lees ook: ‘Prof. Lucas Meijs: Impact is niet hetzelfde als resultaat’