Toon alles (1)

Greenpeace: 'Nu is de kans om de Noordzee te beschermen'

22 maart 2016, 06:00
Slechts 0,25 procent van de Noordzee is beschermd tegen visserij.
Slechts 0,25 procent van de Noordzee is beschermd tegen visserij.
Greenpeace doet samen met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee een urgente oproep aan Minister Schultz van Haegen en Staatssecretaris van Dam om twee natuurgebieden in de Noordzee, de Centrale Oestergronden en het Friese Front, volledig te beschermen. Deze oproep is vandaag gepubliceerd in dagblad Trouw. 
 
Goede beschermingsmaatregelen zijn hard nodig, want op dit moment is maar 0,25 procent van de Noordzee beschermd tegen visserij. Nederland is daarmee nog ver verwijderd van het netwerk van beschermde gebieden dat nodig is om het zeeleven van de Noordzee weer te laten herstellen. Hiervoor moet minimaal dertig procent van de zeenatuur compleet met rust gelaten worden. Goede bescherming is dus cruciaal. Dat zeggen ook wetenschappers. Zij pleiten voor volledige bescherming van de twee natuurgebieden.
 
Deze mensen kunnen het verschil maken
Zeer binnenkort beslissen de minister en de staatssecretaris over de mate van bescherming van de natuur in deze gebieden. Dat gebeurt na jarenlang overleg tussen de drie natuur- en milieuorganisaties, de overheid en visserijsector. In 2015 hebben we al uitgebreid aandacht gevraagd voor de bedreigde Noordzee en de politiek opgeroepen nu eindelijk eens ambitie te tonen. Zo leverden we meer dan 50.000 kiezelstenen af bij het ministerie van Economische Zaken, met een oproep om tot goede bescherming te komen voor de twee gebieden Centrale Oestergronden en Friese Front.
 
Roep met ons mee
Wil jij ook dat onze mooie Noordzee de bescherming krijgt die het verdient? Teken dan nu het manifest der Zeven Zeeën.
 
gerelateerde items