Toon alles (1)

NSGK introduceert spraakcomputer met kinderstemmen

25 oktober 2017, 09:00
NSGK introduceert spraakcomputer met kinderstemmen
NSGK introduceert spraakcomputer met kinderstemmen
Veel kinderen die niet kunnen spreken, maken gebruik van een spraakcomputer. Ze kiezen woorden met behulp van plaatjes of pictogrammen, en de computer spreekt ze uit. Zo’n zestig procent van de gebruikers van dergelijke ‘ondersteunende communicatie’ is jonger dan 12 jaar. Toch bevatten de programma’s alleen volwassen stemmen. De bedrijven AssistiveWare en Acapela Group gaan daar verandering in brengen, met steun van NSGK.
 
AssistiveWare en Acapela Group gaan samen met NSGK spraakcomputers voorzien van een kinderstem. Tegelijk introduceren ze een nieuwe techniek waardoor het makkelijker is om complexere zinnen te vormen. Eerder introduceerden zij al kinderstemmen in onder meer Groot-Brittannië, Amerika en Duitsland. Dat gebeurde op commerciële basis. Maar omdat Nederland een kleine markt is, is hier steun nodig van NSGK. ‘Wij doen dit vanuit ons nieuwe Technologieprogramma. Doel van dit programma is om in samen met verschillende partners de kwaliteit van leven van kinderen en jongeren met een beperking te verbeteren met behulp van technologie’, aldus NSGK.
 
Deze zomer werden de kinderstemmen ingesproken. Een jongen en een meisje gingen beiden twee dagen de studio in. In februari 2018 moeten de stemmen beschikbaar zijn voor Apple-apparaten; een half jaar later ook voor andere apparatuur.
 
gerelateerde items