NSGK fuseert met Johanna Kinderfonds

14 februari 2008
Nieuws | | Goede doelen

AMSTELVEEN (14 februari) - In de loop van dit jaar zullen de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en het Johanna Kinderfonds met elkaar fuseren. Beide organisaties zetten zich in voor de participatie en integratie van kinderen en jongeren met een handicap. FM vroeg Atze Sytsma, ad-interim directeur van NSGK, naar de achtergronden van de fusie. "We zijn complementair aan elkaar."

Waarom is het opportuun om nu te fuseren?
Sytsma: "Er zijn twee redenen om samen verder te gaan. De eerste is dat beide organisaties ongeveer hetzelfde doen; er is veel overlap. De tweede redenen is dat zowel NSGK als het Johanna Kinderfonds kleine organisaties zijn, waar de overhead dus onevenredig op de begroting drukt. Als we beide organisaties samenvoegen kunnen we daarvan de schaalvoordelen genieten. Er blijft dan meer geld over het voor de doelstelling."

U heeft als interim-directeur de opdracht gekregen om de fusie te begeleiden. Hoe gaat dit proces zijn beslag krijgen?
Sytsma: "De fusie is formeel juridisch een feit op 1 juli. In de tweede helft van het jaar vindt de feitelijke integratie plaats. In deze periode zullen beide organisaties nog wel onder hun eigen naam blijven opereren, dit ook vanwege de collecte van NSGK. Vanaf 1 januari 2009 gaan we verder onder een nieuwe naam. Nee, die naam is nog niet verzonnen en zal waarschijnlijk in het najaar pas bekend worden gemaakt."

Zal de fusie nog vervelende personele gevolgen hebben?
Sytsma: "Nee, het belooft een vrij plezierig proces te worden. Dat heeft alles te maken met het feit dat we complementair aan elkaar zijn. Het Johanna Kinderfonds doet niet aan eigen fondsenwerving. Er wordt gedoneerd uit het rendement van het vermogen. NSGK werft wel zelf fondsen, onder andere via haar collecte. De afdeling fondsenwerving gaat gewoon mee naar de nieuwe fusie organisaties. Datzelfde geldt voor de projectadviseurs. De directeur zal gaan bestaan uit de directeuren van de twee organisaties. Wie namens de NSGK in de directie plaats zal nemen is nog niet bekend. Want mijn klus als ad-interim directeur zit er in principe in juli op, hoewel er wellicht enige uitloop zal zijn."

Zie ook: www.nsgk.nl