Recordaantal vrijwilligers maakt hele Noordzeekust afvalvrij

29 augustus 2017, 09:00
Recordaantal vrijwilligers maakt hele Noordzeekust afvalvrij
Recordaantal vrijwilligers maakt hele Noordzeekust afvalvrij
De vijfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee kreeg 2.748 vrijwilligers op de been. In ruim twee weken tijd haalden ze langs de hele Noordzeekust - van Cadzand tot en met Schiermonnikoog - 14.929 kilo afval op: van paraffine tot een zwangerschapstest.
 
De resultaten van de afgelopen edities laten grote verschillen zien in de hoeveelheid afval die tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour wordt opgehaald. Zo werd er dit jaar minder afval opgeruimd dan vorig jaar (19.203 kilo), maar meer dan tijdens de editie van 2015 (11.555 kilo). De verschillen kunnen onder andere komen door de stand van de wind, zeestromen, het aantal stranddagen, de hoeveelheid badgasten of andere schoonmaakacties. De Tour laat zien dat er jaarlijks veel afval aanspoelt uit zee en achter wordt gelaten door badgasten.
 
Filter Challenge: 3.733 sigarettenfilters
Tijdens vrijwel elke etappe van de Boskalis Beach Cleanup Tour ruimden de vrijwilligers paraffine op. Samen met Rijkswaterstaat doet Stichting De Noordzee daarom onderzoek naar de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine. De etappe Scheveningen - Wassenaar stond in het teken van de nieuwe 'Filter Challenge', waarbij twee teams in twintig minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters raapten. In totaal vonden de teams op vijfhonderd meter strand 3.733 filters. Er is ook een aantal opvallende items gevonden, zoals een matras, een negatieve zwangerschapstest en een oefenbom van defensie. Het grootste deel van het afval bestond uit plastic items, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic.
 
375 items per honderd meter
Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee: ‘De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke honderd meter strand liggen. De Boskalis Beach Cleanup Tour blijft hard nodig om mensen bewust te maken en de hoeveelheid afval op het strand en in zee terug te dringen om zo de mooie natuur van onze Noordzee te beschermen en behouden.’
 
 
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
gerelateerde items