Non-profits VS komen met eigen Code Wijffels

25 oktober 2007
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (25 oktober) - Een commissie van Amerikaanse experts op het gebied van nonprofit governance heeft eind vorige week verslag uitgebracht. Het door de sector zelf ingestelde gezelschap komt met 33 richtlijnen op het gebied van management en fondsenwerving.


De richtlijnen zijn vastgesteld met twee doelen in het achterhoofd: goede doelen en vermogensfondsen handvatten geven bij het voldoen aan de wet, en zorg dragen voor het afdoende informeren van het publiek. Daarnaast moeten de richtlijnen zorgen voor effectief bestuur en ethisch verantwoord fondsenwerven.

 


De auteurs van het rapport stellen dat "good governance begint met zelf regulering." In het rapport komen dan ook heel wat onderwerpen aan de orde die de schrijvers geregeld willen zien. Er wordt ingegaan op klokkenluiders, bestuurssalarissen en diversiteitbeleid. Ook uitwassen als het betalen van reiskosten voor familieleden worden besproken.

 


De commissie stelt dat overheidsbemoeienis altijd nodig zal blijven, maar dat teveel regulering van bovenaf en teveel uniformiteit de sector alleen maar schaadt.

 


Meer dan negentig fondsen hebben samen het budget van 3,5 miljoen dollar van de commissie opgehoest. Het uit de werkzaamheden van de commissie resulterende rapport is hier downloadbaar.