Toon alles (1)

Onderzoek: investeringen industrie zorgen voor nog meer plastic

3 november 2017, 15:00
Volgens het Center for International Environmental Law (CIEL), gaat de hoeveelheid plastic alleen maar toenemen. Plastic Soup Foundation maakt zich zorgen.
Volgens het Center for International Environmental Law (CIEL), gaat de hoeveelheid plastic alleen maar toenemen. Plastic Soup Foundation maakt zich zorgen.
Ondanks alle inspanningen om de hoeveelheid plastic in oceanen, de zogenoemde plastic soup, te verminderen, lijkt het erop dat het de strijd niet gewonnen gaat worden. Sterker nog, volgens een recente analyse van het Center for International Environmental Law (CIEL), gaat de hoeveelheid alleen maar toenemen. Organisaties als Plastic Soup Foundation maken zich grote zorgen.
 
‘Nu wordt ongeveer acht procent van de wereldolieproductie gebruikt om plastic te maken. Dankzij goedkope fossiele brandstoffen, met name schaliegas in de Verenigde Staten, zal dat percentage oplopen tot twintig procent’, verwacht Plastic Soup Foundation. ‘Er vinden wereldwijd nieuwe investeringen plaats in kraakinstallaties die ethyleen en propyleen produceren als grondstoffen voor plastics. De American Chemistry Council kondigde vorig jaar aan dat de Amerikaanse chemische industrie tot 2023 een bedrag van 164 miljard dollar investeert in 264 nieuwe plasticfabrieken. Ook in China en het Midden-Oosten wordt veel geïnvesteerd in plasticproductie.’
 
Nieuwe afzetmarkten
‘Voor die verwachte vloedgolf aan extra plastic moeten nieuwe afzetmarkten gevonden worden, met name in het eenmalig gebruik van verpakkingsplastic. Het enige echte antwoord op de milieucrisis van de plastic soup - drastische vermindering van plastic - zal nooit gegeven kunnen worden, al is het maar omdat al die nieuwe fabrieken jarenlang moeten draaien om zichzelf terug te verdienen.’
 
Center for International Environmental Law heeft een nieuwe serie gelanceerd, Fueling Plastics, die de nauwe verwevenheid tussen de olie en plasticindustrie analyseert.
gerelateerde items