Hans Hulst

Nobelprijswinnaar James Heckman: investeren in jonge kinderen rendeert

8 mei 2008, 08:59


In het westen wordt door regeringen en ngo's veel geld geïnvesteerd in de jeugd. Dat is in economische zin niet efficiënt, stelde Nobelprijswinnend econoom James Heckman tijdens de CED-conferentie over early child development in Scheveningen. Investeren in zeer jonge kinderen rendeert tientallen procenten beter.

 


Bedrijven die de helpende hand willen toesteken kijken ook met een resultaatgerichte blik naar hun eventuele inspanningen. Tijdens CED-conferentie in het Scheveningse Kürhaus werd de hulp van econoom James Heckman (University of Chicago) ingeroepen om licht te werpen op het rendement van investeren in jonge kinderen.

 


De presentatie van Heckman was overtuigend en werd voorzien van een bombardement van cijfers. Heckman heeft in de loop der jaren diverse papers over skill formation en de ontwikkeling van jonge kinderen geschreven. Ook heeft hij vergelijkend onderzoek gedaan naar (correctief) investeren in de oudere jeugd interventies tijdens de eerste ontwikkelingsfase.

 


Uit die vergelijking komt vroegtijdig ingrijpen zeer positief uit de bus. Heckman heeft het fenomeen van alle kanten onderzocht en concludeert dat investeren in de vroege jeugd 40% goedkoper is. Bijsturen in een latere levensfase vergt meer geld en brengt minder resultaat, met alle gevolgen van dien voor de maatschappij en de arbeidsmarkt.

 


Het is volgens Heckman dan ook triest dat diverse Europese landen al jaren op het verkeerde pad zitten. "Europa investeert te veel in sociale programmas voor oudere leeftijdsgroepen met een lage return on investment. Vroeg investeren is het fundament voor later minder hoeven investeren."

 


James Heckam schreef meer dan 200 artikelen en diverse boeken. Hij ontving de Nobelprijs voor de economie voor zijn ‘Heckman correction'. Heckman werkt aan de Universiteit van Chicago en werd in 2006 benoemd tot Professor of Science and Society aan het University College in Dublin.

 


Zie ook: http://jenni.uchicago.edu  

 


 

 


 

gerelateerde items