NLFL-webinar: ‘integriteit bij goede doelen: hoe organiseer je dat?’

3 december 2019, 10:00
Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek, leidt het NLFL-webinar op 12 december.
Muel Kaptein, hoogleraar bedrijfsethiek, leidt het NLFL-webinar op 12 december.
Op donderdag 12 december (10-11.00 uur) organiseert Nederland Filantropieland een gratis webinar over integriteit voor medewerkers van Erkende Goede Doelen die verantwoordelijk zijn voor of betrokken zijn bij (de ontwikkeling van) het integriteitsbeleid. Ook is het interessant voor organisaties die overwegen de Erkenning aan te vragen en meer willen weten van het thema integriteit.

Incidenten

Ook bij goededoelenorganisaties kan het fout gaan. Of is het: juíst ook bij goededoelenorganisaties kan het fout gaan? De kwetsbaarheid en afhankelijkheid van bepaalde doelgroepen en de extreme omstandigheden waaronder soms gewerkt wordt, maken het risico op integriteitsschendingen eerder groter dan kleiner. Enkele incidenten die wereldkundig werden, zoals bij de Britse tak van Oxfam, vormden de aanleiding voor een debat over de vraag of je integriteit kunt borgen in je organisatie. Het antwoord op deze vraag – ja, dat kan – leidde vervolgens tot een nieuw thema in de Erkenningsnormen voor Goede Doelen.

CBF toetst

Toezichthouder CBF toetst voortaan ook wat organisaties doen om integer gedrag te bevorderen. Dat gaat verder dan het onderschrijven van een gedragscode: goede doelen moeten ook laten zien hoe je handen en voeten geeft aan je integriteitsbeleid en dat er daadwerkelijk maatregelen worden genomen als de situatie daarom vraagt.

Webinar

In dit NLFL-webinar geeft hoogleraar bedrijfsethiek Muel Kaptein een toelichting op de integriteitsnormen en bespreekt hij kwesties waar je als organisatie tegenaan kunt lopen. Samen met het CBF deed hij onderzoek hiernaar, dat zijn weerslag vond in de uitgave ‘Couleur locale’. Dit werkboek behandelt vier thema’s – preventie, signaleren, handhaven en verantwoorden – en stimuleert organisaties om het thema integriteit bespreekbaar te maken en er invulling aan te geven.
 
MELD JE GRATIS AAN VOOR DIT WEBINAR >>>
gerelateerde items