Toon alles (1)

NLFL slaat handen ineen met De Erkende Toezichthouder

28 februari 2019, 05:50
Caroline Wijntjes en Marc Petit.
Caroline Wijntjes en Marc Petit.
Nederland Filantropieland gaat samenwerken met De Erkende Toezichthouder, het bureau van Caroline Wijntjes dat toezichthouders en commissarissen ondersteunt die willen bouwen aan nieuw toezicht en waarde willen toevoegen. Met de samenwerking willen beide partijen nieuwe vormen van toezicht op maatschappelijke impact ontwikkelen.
 
Marc Petit, voorzitter van Nederland Filantropieland: ‘We hebben kritische ogen nodig om namens de samenleving toe te zien op de maatschappelijke impact van de organisaties. Dat is bij uitstek de taak van toezichthouders in besturen of in raden van toezicht. Bundeling van kennis, ervaring en netwerken maakt het mogelijk nieuwe wijzen van toezicht voor de filantropie te ontwikkelen die voldoen aan de specifieke eisen die de samenleving daaraan stelt.’
 
Specifieke aanpak voor toezicht in filantropie
Toezicht houden in de filantropie vraagt een specifieke aanpak, menen Petit en Wijntjes. ‘De klassieke toezichthouder waakt over zaken als rendement, marktaandeel, concurrentie en continuïteit. De toezichthouder in de filantropie waakt over publieksvertrouwen, maatschappelijke impact, samenwerking en communicatie. Namens de samenleving is de toezichthouder als enige in de positie om hierover met de directie het goede gesprek te voeren en controle uit te oefenen’, aldus Petit.
 
Toezicht nieuwe stijl
De Erkende Toezichthouder ondersteunt toezichthouders en commissarissen die willen bouwen aan nieuw toezicht en die waarde willen toevoegen. Daarnaast leidt Wijntjes een nieuwe generatie toezichthouders op én plaatst die in een passende rol. De samenwerking tussen De Erkende Toezichthouder en Nederland Filantropieland heeft als doel het ontwikkelen van nieuwe vormen van toezicht op maatschappelijke impact. Dat gebeurt o.a. door:
  • Het ontwikkelen van specifieke kennis en vaardigheden voor toezichthouders in de filantropie.
  • Het delen van deze kennis met bestaande toezichthouders.
  • Het enthousiasmeren en toerusten van een nieuwe generatie toezichthouders.
  • Het onderzoeken hoe effectief toezicht kan bijdragen tot een grotere impact van de filantropie.
 
Vergroten steunwaardigheid
Nederland Filantropieland wil een impuls geven aan de filantropie en de steunwaardigheid ervan. Petit: ‘Binnen de goededoelensector is zeer veel kennis ontwikkeld, zeker binnen de grootste en toonaangevende goede doelen, maar die kennis is nauwelijks toegankelijk voor de vele duizenden kleinere goede doelen. Met dit initiatief tot samenwerking dragen beide organisaties bij tot een goed functionerende filantropie en een gezond filantropieklimaat.’
 
gerelateerde items